Hlavní obsah

Medvěděv slíbil stažení ruských vojsk z Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí vyslovil souhlas se stažením ruských jednotek z Gruzie. Z kavkazské země ale podle něho odejdou až po rozmístění pozorovatelů Evropské unie. Medvěděv na tiskové konferenci po jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym také oznámil, že mezinárodní jednání o Jižní Osetii a Abcházii začnou 15. října v Ženevě.

Článek

Dohodu o stažení ruských jednotek z Gruzie potvrdil i Nicolas Sarkozy, s nímž Medvěděv v rezidenci Barvicha u Moskvy několik hodin jednal o rusko-gruzínském konfliktu a o plnění podmínek dohody o příměří, kterou minulý měsíc dojednala Francie.

Jednání Sarkozyho a Medvěděva se z původně plánované hodiny a půl protáhlo na více než čtyři hodiny.

Ruské jednotky se do měsíce plně stáhnou z gruzínského území, kromě Jižní Osetie a Abcházie, řekl Sarkozy, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Nejpozději 1. října bude v Jižní Osetii rozmístěno 200 pozorovatelů Evropské unie, dodal.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Podle Sarkozy Rusko také souhlasilo s tím, že do týdne zruší svá kontrolní stanoviště kolem gruzínského přístavu Poti a v přilehlé oblasti, ale jen tehdy, když se Gruzie zaváže, že nepoužije proti Abcházii sílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám