Hlavní obsah

VIDEO: Poslanec Morava se kvůli skandálu vzdal poslaneckého mandátu

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec ODS Jan Morava se vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak kvůli kauze možného vydírání poslankyně Strany zelených Olgy Zubové. Své rozhodnutí zveřejnil v pondělí odpoledne na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

Morava předstoupil před novináře s prohlášením, v němž přijal odpovědnost za své jednání. Uvedl, že jeho počínání bylo vedeno dobrými úmysly a rozhodně prý nechtěl nikoho vydírat. Zároveň zopakoval, že jednal o své vůli a kroky s nikým nekoordinoval.

Morava v úvodu neopomenul připomenout, že v uplynulých dvou letech byl jedním z nejpracovitějších poslanců a poděkoval médiím za prostor, který mu poskytla k obhajobě.

Morava nejnověji čelí také trestnímu obvinění, které na něj podal Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků a protikorupční linky. Ten se domnívá, že se Morava mohl svým jednáním dopustit trestného činu vydírání či útisku.

Jan Moravafoto: Právo/Petr Hloušek

Moravu již v pátek vyzval k odstoupení ve svém projevu na sjezdu Strany zelených premiér Mirek Topolánek, v sobotu Moravovi totéž doporučilo i mimořádné grémium ODS.

Podle reportáže, kterou v neděli večer odvysílala televize Nova, pověřil poslanec Morava fiktivní detektivní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně. Zároveň měl zájem o kompromitující fotky na Vlastimila Tlustého, které mu byly nabídnuty.

Jan Moravafoto: Právo/Petr Hloušek

Reportáž nedala jasnou odpověď na to, zda Moravovy aktivity byly jeho sólovou akcí, nebo o nich věděl někdo z vedení ODS. Morava před skrytou kamerou uvedl, že kompromitující fotografie Tlustého nabídl předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

V souvislosti s kauzou, vyzvala v pondělí ČSSD k odstoupení premiéra Topolánka a předsedu poslaneckého klubu ODS, Petra Tluchoře. Sociální demokraté rovněž oznámili, že se po krajských a senátních volbách budou snažit vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě.

Prohlášení Jana Moravy:
Dámy a pánové, úvodem bych svým voličům rád připomenul, že po uplynulé dva roky jsem byl podle všech statistik jedním z nejpracovitějších poslanců. Za práci, kterou jsem ve sněmovně odvedl pro naši zemi a mělnický region, se nestydím a věřím, že si ji lidé budou pamatovat.Jsem přesvědčený, že se mi podařilo nashromáždit a z části zveřejnit dostatek důkazů o tom, že jsem jednal o své vlastní vůli, nikoho nevydíral a ani se na to nechystal.Za svoji naivitu a svoje chyby přijímám, na rozdíl od řady jiných politiků ze všech parlamentních stran, plnou odpovědnost. V pátek v podvečer jsme se rozhodl. Poslanecký plat a výhody mi nejsou přednější, než zachování vlastní cti. Navzdory tomu, že jsem vše dělal s dobrým úmyslem, vzdávám se poslaneckého mandátu. Podlehl jsem provokaci, kterou bez jakýchkoliv pochybností připravil kolega Vlastimil Tlustý a je na něm, jak on se vyrovná se svým svědomím.Ještě jednou se omlouvám všem lidem, jichž se mé jednání jakkoliv dotklo, zejména přátelům z rodiny Zubových a kolegům z ODS, které jsem bez jejich vědomí do celé věci zapletl. Děkuji médiím, která mi dala prostor na obhajobu a mnou předložené důkazy neviny zveřejnila. Děkuji všem lidem, kteří mi v uplynulých dnech vyjadřovali podporu. Nejvíce jsem jich našel ve svém regionu. Vracím se domů mezi Vás, do Neratovic. V Praze 8.9.2008. Jan Morava

Kdo už odstoupil

Mezi neznámější politiky, kteří odstoupili z funkce patří Jan Kalvoda, který rezignoval na post místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti v prosinci 1996 poté, co vyšlo najevo, že neoprávněně užíval titul doktora práv.

Ze stejného důvodu rezignovali v devadesátých letech i Pavla Jurková z KDU-ČSL a Ondřej Zemina z ODS.

Ze sněmovny v roce 1997 odstoupil také Libor Novák. Ten ve funkci výkonného místopředsedy ODS v roce 1995 odpovědný za přijetí finančního daru, který věnoval straně Milan Šrejber a Novák jej vykázal jako dar dvou cizinců. Novák byl později stíhán za daňové úniky, ale soud jej zprostil obžaloby.

V roce 2006 rezignoval poslanec ČSSD Michal Kraus, neboť byl podezřelý z praní špinavých peněz v souvislosti s obchodní cestou do Ghany. Policie však případ letos na jaře odložila.

Ve stejném roce jako Kraus, se vzdal mandátu i poslanec ODS Vladimír Doležal. Policie jej obvinila z žádosti o úplatek. Soud nižší instance jej již dvakrát osvobodil, ale odvolací soud rozsudek vždy zrušil a vrátil k novému projednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám