Hlavní obsah

Nova odvysílala svou reportáž o aféře Morava, otazníky zůstávají

PRAHA

Televize Nova v neděli večer odvysílala v pořadu Natvrdo svou reportáž, která odstartovala vyděračskou aféru poslance ODS Jana Moravy. Diváci měli možnost vidět a slyšet už známá fakta, o kterých se mluví od konce týdne, ale i zajímavé detaily o tom, kdo vlastně natáčení inicioval či o kšeftování se státními dotacemi ještě před volbami. Nejasné zůstává, zda Morava jednal sám, nebo za ním stál někdo další z ODS, a nejednoznačný postoj šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

Článek

Autor dokumentu Janek Kroupa na začátku konstatuje, že lidé rádi "práskají" a mistrem světa v tomto oboru je podle něj exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). "Na toho stačilo nadhodit, že bych rád natočil film o pozadí české politiky," říká v reportáži Kroupa. Dává tak zapravdu Tlustému, který odmítl tvrzení premiéra Mirka Topolánka, že by sám reportéra kontaktoval.

"Pan poslanec Tlustý sám přichází za panem redaktorem Jankem Kroupou a nabízí mu své služby agenta provokatéra," popsal přitom v pátek Topolánek na sjezdu zelených v Teplicích začátek filmu. Tlustý na základě této věty označil Topolánka za lháře.

Tlustý chtěl nachytat Topolánka

Z pořadu vyplynulo, že se Tlustý chystal diktafonem tajně natočit premiéra a šéfa ODS Topolánka při pokusu o uplácení nebo vydírání. Chtěl se proto s Topolánkem sejít, schůzka se ale nekonala.

Topolánek sice o setkání s Tlustým zprvu projevil zájem, v textové zprávě dokonce vyjádřil přání diskutovat o "realizovatelných mírových cestách" mezi oběma znepřátelenými politiky. Nakonec se ale nesešli.

Chytil se Morava

Proto přichystal Tlustý ve spolupráci s Novou choulostivé fotografie, na kterých si s figurantkou užívá ve vířívce. Snímky měly být použity jako návnada. Štáb Novy za tím účelem vytvořil smyšlenou detektivní agenturu Global Investigation, která nabízela fotografie nejdřív Topolánkovu příteli a lobbistovi Marku Dalíkovi. Ten je odmítl s tím, že o jakýchsi kompromitujících fotografiích už ví.

"To myslíte ty fotky Tlustého s prostitutkami z Mrázkova archivu," reagoval na nabídku ze strany fiktivní detektivní agentury.

O fotografie nakonec projevil zájem devětadvacetiletý poslanec ODS Jan Morava, který, jak z pořadu vyplynulo, shromažďoval kompromitující materiály na své kolegy za účelem vydírání.

"Jsou věci, pro které se občas shání hlasy, a ta motivace může být pozitivní nebo negativní, proč někdo nějak jedná," řekl Morava doslova na záznamu skryté kamery.

Byla to sólo akce?

Reportáž nedala jasnou odpověď na to, zda Moravovy aktivity byly jeho sólovou akcí, nebo o nich věděl někdo z vedení ODS. Morava před skrytou kamerou uvedl, že kompromitující fotografie Tlustého nabídl předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

Tluchoře podle Moravy zajímalo, zda se budou prodávat jako celek, nebo jednotlivě. Později o ně ale již zájem neprojevil.

Chtěl vystrašit Zubovou a sháněl materiály o dalších politicích

Fiktivním detektivům také přiznal, že chce pořídit snímky Martiny Zubové, dcery poslankyně SZ Olgy Zubové, a pro to, aby ji zastrašil.

Zájem projevil také o materiály o dalších "rebelujících" poslancích ODS Juraji Ranincovi a Janu Schwippelovi. "Teďka jsou více ve hře ti zbylí dva, že jo, Raninec, Schwippel, přičemž na jednoho z nich to taky není problém, když bude potřeba ho přimět, aby zvážil některá svá rozhodnutí," uvedl.

Morava se kaje

Poslanec Morava, který nyní na základě reportáže TV Nova čelí vážnému podezření z vydírání poslanců Vlastimila Tlustého a Olgy Zubové, se v neděli na svém webu za své jednání omluvil.

Zároveň však zopakoval svá slova, která pronesl už v sobotním Právu, že se řídil dobrými úmysly.

"Veden dobrým úmyslem jsem se dopustil neomluvitelné chyby – že jsem do celé věci zatáhl bez jejich vědomí mé přátele. Hluboce se jim za to omlouvám a vyvodím pro sebe patřičné důsledky,“ uvedl Morava na svých stránkách. Očekává se, že Morava v pondělí složí svůj poslanecký mandát.

Desetimiliónová státní dotace pro Baroše

Dokument také z úst Tlustého zachycuje historkou, která sice přímo nesouvisí s případem přípravy vydírání Zubové, ale dokresluje, jak ODS už před volbami slibovala státní dotace za pomoc při kampani.

Útočník české fotbalové reprezentace Milan Baroš měl za své vystupování na billboardech ODS žádat desetimiliónovou státní dotaci pro sportovní areál pro mladé fotbalové talenty. Dohodl se na tom s Tlustým, který při svém odchodu z ministerstva financí Barošovu žádost předal jak svému nástupci Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL), tak premiérovi Topolánkovi. Ti se však k závazku Tlustého nehlásili.

Anketa

Věříte Janu Moravovi, že chtěl sám odhalit nečisté praktiky a nehodlal nikoho vydírat?
Ano
3,6 %
Ne
96,4 %
Celkem hlasovalo 28037 čtenářů.

Reklama

Související články

Nikoho jsem nevydíral, brání se Morava

„Je absurdní, když někdo tvrdí, že jsem chtěl někoho vydírat,“ řekl ve čtvrtek v noci Morava Právu. Připustil, že někdy v únoru byl kontaktován lidmi...

Výběr článků

Načítám