Hlavní obsah

Tlustý si dobře rozmyslí, zda při první příležitosti nepotopí vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT obvinil premiéra Mirka Topolánka ze lži v souvislosti aférou poslaneckého vydírání. Navíc se podle něj předseda vlády za tyto praktiky postavil, když poslance Jana Moravu označil spíše za oběť aféry. Tím podle něj ztratil důvěryhodnost. Tlustý si podle svých slov "dobře rozmyslí", jak bude hlasovat v případě, že Topolánek požádá Sněmovnu o důvěru.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Vlastimil Tlustý

Článek

Svá slova potvrdil o chvíli později také v Nedělní partii na Primě, kde řekl, že jeho rozhodování bude v takovém případě velice těžké.

"Já si pád této vlády nepřeju, ale vytvářet prostor pro tyto praktiky si taky nepřeju," řekl Tlustý na Primě s tím, že současná aféra je vodou na mlýn ČSSD. "Já nechci být pomocníkem Paroubka," upřesnil.

Tlustý připustil, že byl volavkou, která nastražila past v podobě uvolněných materiálů. Lapit se prý měl kdokoliv se zájmem materiály zneužít. Tlustý v tom vinu nespatřuje.

"Chtěl jsem nachytat kohokoliv, kdo se na ty materiály chytne. Nevěděl jsem, kdo ty materiály má a vytváří. Že se chytí mladý poslanec Morava, to mě ani ve snu nenapadlo. Poslanec Morava, jestli ho premiér označuje za oběť, je obětí metod v dalíkovsko-topolánkovské éře,“ řekl v OVM.

Topolánka viní ze lži, žádá odchod Tluchoře

Tlustý označil Topolánka za lháře. Například se ohradil proti jeho slovům na sjezdu zelených, kdy premiér uvedl, že Tlustý byl iniciátorem natáčení televize Nova a že nahrával diktafonem své kolegy. Tlustý tvrdí, že ho reportér Novy oslovil sám a že nikoho nešpehoval.

K Moravovi poznamenal: "Je oběť metod, které v dalíkovsko-topolánkovské éře ODS evidentně jsou používány.“

Na výzvy k odchodu ze Sněmovny prohlásil, že vzhledem k tomu, že s Moravou byl v kontaktu šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, měl by odstoupit on. "Prokazatelně o tom věděl, a nic neudělal," uvedl Tlustý na Tluchořovu adresu v OVM.

Tlustého názor sdílí například místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na Primě připomněl, že Morava v rozhovoru pro Právo uvedl, že o existenci kompromitujících materiálů na Tlustého Tluchoře informoval. Šéf poslanců ODS měl podle Sobotky Moravovi ve sbírání podobných materiálů okamžitě zabránit.

Nova kontaktovala mě, ne naopak, trvá na svém Tlustý

Tlustý zopakoval, že on sám reportérovi televize Nova, která kauzu spustila, nevolal. "Kontaktoval mě on (reportér Janek Kroupa - pozn red.)," řekl Tlustý. Tématem schůzky měla být kauza Nedbálková (jeho bývalá asistentka, která v bulváru popsala intimní vztah s ním) a také policejní spis Krakatice. Tlustý se prý rozhněval a na popud reportéra se rozhodl dát záměrně vyrobit kompromitující materiál, který bude nabízen dál.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava pověřil detektviní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně.

Agentura ale byla fingovaná, vytvořili ji reportéři televize Nova, kteří se domluvili s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým, a ve spolupráci s ním nafotili snímky, které ho měly kompromitovat. Morava se na ně "chytil" a projevil o ně zájem. Netušil ale, že je to lest, a agenturu pověřil sledováním a focením Martiny Zubové.

"Na žádné jiné schůzce s kýmkoliv jiným jsem potom nebyl a nevím, co následovalo,“ řekl Tlustý s tím, že jediné setkání s reportérem Jankem Kroupou natáčela skrytá kamera, o čemž se dozvěděl teprve tento víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám