Hlavní obsah

VIDEO: Bursík obhájil křeslo šéfa zelených, Kuchtová z vedení odchází

Právo, Novinky, ČTK, rei, dan, trj
TEPLICE
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík obhájil v sobotu post předsedy Strany zelených. Stalo se tak na republikovém sjezdu strany v Teplicích. Bursík vyhrál hned v prvním hlasovacím kole. Jeho největší soupeřka Dana Kuchtová nakonec ani neobhájila post č. 2 a z vedení strany odchází. Sobota byla triumfem tzv. bursíkovského křídla. Do vedení byli zvoleni také ministr školství Ondřej Liška a poslankyně Kateřina Jacques.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Bursík se stal staronovým předsedou zelených.

Článek

Na předsedu kandidovalo celkem šest lidí. Zvolení Bursíka se ale očekávalo.

Martin Bursík v krátkém projevu po oznámení výsledku poděkoval všem, kdo ho volili a všechny ostatní vyzval, aby výsledek hlasování respektovali a do budoucna ho podporovali. Závěrem poděkoval i svému nedávno tragicky zesnulému bratru.

Výsledky volby předsedy:
Martin Bursík227 hlasů
Dana Kuchtová109 hlasů
Jan Linhart4 hlasy
Milan Příbramský3 hlasy
Jiří Růžička2 hlasy
Šestý kandidát Arnold Nowak nezískal žádný hlas.
Celkem bylo odevzdáno 349 volebních lístků, 4 prázdné.

Kuchtová odchází z vedení

Sjezd později pokračoval volbou prvního místopředsedy. Jako protikandidát se dosavadní Bursíkově zástupkyni Kuchtové postavil ministr školství Ondřej Liška a ziskem 212 hlasů ji o post ve vedení strany připravil. Exministryně dostala 122 hlasů.

:. Dana Kuchtová a Martin Bursíkfoto: Právo/Lukáš Táborský

Kuchtová dala už dříve na srozuměnou, že o jinou funkci ve vedení strany nemá zájem. Exministryně po hlasováních řekla, že jejich výsledky respektuje a bude v konstruktivní opozici. Varovala ale, že pokud se předsednictvo nepoučí z výhrad oponentů, bude krize ve straně přeprogramovaná a objeví se později.

:. Ondřej Liškafoto: Právo/Lukáš Táborský

Bursíkův triumf

Zelení ovšem chtěli v sobotu zvolit celé předsednictvo a tak hlasování pokračovalo i po 22. hodině. To byla druhou místopředsedkyní zvolena poslankyně Kateřina Jacques. Získala 207 z celkových 297 delegátských hlasů a s velkým odstupem porazila Martina Tichého.

Jako posledního ze tří místopředsedů nejmenší vládní strany zvolili delegáti sjezdu v Teplicích náměstka brněnského primátora Martina Andera, a to 177 hlasy. Krátce po půlnoci to oznámila volební komise.

Sobota tedy byla velkým triumfem takzvaného bursíkovského křídla. Ve vedení strany zasednou přední sympatizanti staronového předsedy.

V neděli se pak očekává ostrý boj před volbou o změně stanov. Bursík chce podřídit Republikovou radu, která má doposud vlastní vedení, předsednictvu.

Diskuze s nařčeními z obstrukcí

Pozdně odpolední volbě předsedy předcházela pestrá názorová diskuze delegátů, přičemž padala i obvinění z obstrukcí a protáhování.

V projevech se delegáti vyjadřovali k výsledkům zelených ve vládě, ale také k vnitrostranickým sporům. Několik nových členů strany promluvilo, aby dokázali, že mezi zelené nevstoupili kvůli navýšení hlasů pro současného předsedu, jak tvrdí jeho opozice.

Reklama

Související články

Bursík zatím kraluje sjezdu zelených

Jak zřejmě dopadne sobotní volba nového šéfa Strany zelených, předznamenalo páteční hlasování o podobě programu sjezdu. Ve všech bodech mělo navrch křídlo...

Výběr článků

Načítám