Hlavní obsah

VIDEO: Zelení proprali špinavé prádlo, na šéfa nakonec kandidovalo šest lidí

– TEPLICE • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, dan, trj

Delegáti sjezdu Strany zelených v sobotu na svém sjezdu v Teplicích před zvolením staronového předsedy Martina Bursíka vyslechli projevy všech šesti kandidátů na křeslo předsedy strany. Uchazeči se dostali ke slovu se zpožděním, které způsobily pokračující hádky a rozepře. Při praní špinavého prádla se jasně ukázalo, že usmíření táborů Martina Bursíka a Dany Kuchtové je zřejmě v nedohlednu.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová a předseda zelených Martin Bursík na sjezdu Strany zelených

Článek

Celkem bylo navrženo deset kandidátů. Někteří ale kandidovat odmítli, jako například šéfka republikové rady Olga Zubová, jíž za předsedkyni navrhla stranická buňka v Týništi nad Orlicí.

Místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický marně žádal kandidáty, kteří své ambice předem neavizovali, aby nepřekáželi.

Kuchtová: za úspěchy zelených nestojí jen Bursík

První místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová ve svém kandidátském projevu před volbou předsedy strany připomněla, že vstup zelených do vlády nebyl jen úspěchem současného předsedy Martina Bursíka. SZ podle ní musí být středovou stranou schopnou spolupracovat s levicí i pravicí a označila současnou koalici za dobrý, nikoliv však posvátný projekt.

Bursíka v projevu vyzvala, aby přestal podporovat vznik radaru amerického protiraketového systému v Evropě. Neupírá mu prý právo na vlastní názor, jako předseda strany by však měl respektovat názor většiny straníků.

:. Projev Dany Kuchtové

"Bez nás by Martin Bursík neobstál. Sám by neobstál. Platí to ovšem i v opačném gardu," prohlásila Bursíkova vyzyvatelka a nejhlasitější oponentka. Připomněla, že to byla právě ona, kdo v koaliční smlouvě domlouvala kapitolu o energetice, a to prý je důkazem, že má vyjednávací schopnosti.

Bursík připomínal úspěchy ve vládě

Vicepremiér a stávající předseda Strany zelených Martin Bursík ve svém předvolebním projevu chválil úspěchy SZ v současné vládní koalici. Zelení se podle něj za poslední tři roky z radikální a fundamentalistické strany stali stranou realistickou, věcnou a důvěryhodnou.

Koaliční vláda, v níž jsou zelení spolu s ODS a KDU-ČSL je jen v polovině svého funkčního období, upozornil Bursík. Zdůraznil poté, že ministři za zelené budou ve druhé půli mandátu potřebovat stranu, která jim bude "krýt záda" ve chvílích, kdy budou za Česko řídit například zahraniční politiku Evropské unie.

:. Projev Martina Bursíka

"Bylo by zničující, kdybychom ve straně vedli kontinuální boj a házeli po sobě modré nebo oranžové citrony," odkázal na plakáty své největší konkurentky Dany Kuchtové. Bursíka na nich přirovnala k modrému citronu kvůli jeho údajné přílišné náklonnosti k největší vládní ODS.

Podle předsedy je přirozené, že ve středové straně, jakou jsou zelení, budou zastánci spolupráce s pravicí i příznivci kooperace s levicí.

Kandidát Růžička: Bursík připomíná burison

O post šéfa SZ se kromě Bursíka a Kuchtové ucházeli Jan Linhart a Arnold Nowak, oba z Pardubicka, Milan Přívratský z Liberecka a Jiří Růžička z Vysočiny, který ve svém projevu ostře napadl Bursíka.

Přirovnal ho k burisonu, který popsal jako nafouknuté a obarvené zrnko rýže. A Bursík mu ho prý připomíná. "Je to konzumerista tak trošku navoněný na zeleno,“ poznamenal Růžička.

Na připomínky, aby se držel věci, se Růžička ohradil poukazem na Bursíkův mail, v němž o Olze Zubové napsal, že je kráva a že je na čase užít sílu, a špatně ho odeslal.

"Takového něco bych si nedovolil napsat ani Kateřině Jacques, o které to slýchám několikrát denně,“ prohlásil před delegáty Růžička.

Bursíka na předsedu navrhl šéf poslaneckého klubu Přemysl Rabas, Kuchtová svou kandidaturu vyhlásila sama. Bursík losem získal výhodu, že bude moci pronést patnáctiminutový projev až po Kuchtové.

Ostrý projev Zubové

Delegáty překvapila slova předsedkyně republikové rady Olgy Zubové, která reagovala na slova šéfa Státního fondu životního prostředí Petra Šťepánka. Ten pronesl, že Republiková rada dělá mediální ostudu.

:. Projev Olgy Zubové

"Až já zveřejním, že máme ve straně svoje Moravy, a jaké praktiky se používají nejen při zakládání nový základních organizací, tak to teprve bude mediální ostuda,“ uvedla Zubová. Narážela tak na poslance ODS Jana Moravu, který je podezřelý, že Zubovou chtěl vydírat, a také na podezření, že Bursík nechal před sjezdem účelově zakládat základní organizace, aby si zajistil dostatek delegátů.

Známý kozí farmář Stanislav Penc jí na to řekl, že se za ni stydí.

Kateřina Dubská z Brna kritizovala Zubovou, že je špatná a nezodpovědná politička, když se z prezidentské volby omlouvala narychlo textovou zprávou.

Poslankyním - rebelkám vyčinil i Rabas

Šéf poslanecké frakce zelených Přemysl Rabas vyčinil rebelujícím poslankyním: Zubové a Věře Jakubkové. "Jakubková by se neměla divit, že klub je v rozkladu, když svými destrukčními kroky k tomu přispívají dvě poslankyně,“ uvedl Rabas.

Anna Voňavková z pražské organizace zase nenechala nit suchou na zelených kandidátech do senátních voleb: bývalé předsedkyni Akademie věd Heleně Illnerové a Svatopluku Karáskovi. "Illnerová je pro jádro a ještě si stěžuje, že jsme jí poslali málo peněz a Sváťa Karásek nás přiblížil osudu Unie svobody,“ uvedla Voňavková.

Kandidát na předsedu Jan Linhart z Pardubic zase mezi zelenými vzbudil rozpaky svými slovy. "Kam kráčíte zelení? Protože na tomto fóru musíme mluvit jen slušně, tak mohu říci, že do prrr..., promiňte do propadliště dějin,“ uvedl ve svém příspěvku.

Zelené čeká boj o stanovy

Debata o změně stanov se pravděpodobně protáhne až do nočních hodin. Bursík chce podřídit Republikovou radu, která má doposud vlastní vedení, předsednictvu. Podle oponentů tak soustředí veškerou moc do svých rukou.

Vicepremiér tvrdí, že tak standardizuje organizační strukturu nejmenší vládní strany a odstraní "dvojkolejnost" řízení. Musí se tak podle jeho názoru stát, protože dosavadní vnitrostranická pravidla neodpovídají vzestupu zelených, kteří se poprvé ve své historii dostali před dvěma lety do Sněmovny.

Reklama

Související články

Bursík zatím kraluje sjezdu zelených

Jak zřejmě dopadne sobotní volba nového šéfa Strany zelených, předznamenalo páteční hlasování o podobě programu sjezdu. Ve všech bodech mělo navrch křídlo...

Výběr článků

Načítám