Hlavní obsah

Bursík zatím kraluje sjezdu zelených

– TEPLICE
Právo, dan

Jak zřejmě dopadne sobotní volba nového šéfa Strany zelených, předznamenalo páteční hlasování o podobě programu sjezdu. Ve všech bodech mělo navrch křídlo Martina Bursíka. Hlavně se mu podařilo odmítnout návrh Dany Kuchtové na vyřazení bodu týkajícího se změny stanov, které prosazuje Bursík, v poměru 162 ku 110 hlasům.

Článek

To naznačilo, kolik mají oba soupeři za sebou stoupenců, a ukázalo, že se Bursíkovi podaří zřejmě prosadit stanovy a tak posílit moc předsednictva na úkor Republikové rady, kterou mají zatím pod kontrolou stoupenci Kuchtové.

"Bursíkovskou" většinu dobře ilustroval osud návrhu, aby sjezd rokoval o kauze vydírání poslankyně Olgy Zubové jejím kolegou z ODS Janem Moravou. Navrhli to Matěj Stropnický, Věra Jakubková i Dana Kuchtová. Chtěli, aby se k věci vyjádřil i Bursík. Nakonec ale zvítězil návrh šéfa stranické revizní komise Radana Večerky, aby směla vystoupit jen Zubová na pět minut, a to bez další diskuse. Pro bylo 212 delegátů, proti 53 a zdrželo se 39.

Delegáti se přeli o program sjezdu

Sjezd si zelení značně zkomplikovali, protože se dlouze dohadovali, zda je rozumné, aby vůbec jednali o změně stanov. Kuchtová i její stoupenci varovali, že pokud by Bursík prosadil, aby se vedení Republikové rady přesunulo na předsednictvo, vedlo by to k ještě většímu rozkolu ve straně.

"Pokud se změní stanovy, tak vám mohu garantovat, že budeme mít do půl roku nový sjezd, protože napětí ve straně bude dále eskalovat,“ uvedla Kuchtová.

Bursík válcuje

Podle předsedkyně republikové rady Olgy Zubové prosadil Bursík svou, aniž by vzal v patrnost jejich argumenty.

“Je to válec pana předsedy a všechna hlasování jsou domluvená, žádné procedurální připomínky nejsou brány v úvahu, pokud nejdou z tábora Martina Bursíka. To je skandální,“ řekla Právu Zubová, která patří k Bursíkovým oponentům. Dodala, že nebude tragédií, zda bude Bursík zvolen, ale považovala by za nešťastné, pokud by se mu podařilo změnit stanovy ve svůj prospěch.

Místopředseda republikové rady Matěj Stropnický také doufá, že Bursíkovo křídlo neuspěje alespoň při změně stanov. "Úspěchem by bylo, kdyby se nám podařilo zabránit těm nedemokratickým návrhům, které počítají s větší centralizací, což je například převedení pravomocí Republikové rady na předsednictvo,“ řekl Právu Stropnický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám