Hlavní obsah

Začal sjezd zelených, po Kuchtové hodili vajíčkem

– PRAHA • Aktualizováno

Sjezd zelených začal v pátek hned v husté atmosféře. Po místopředsedkyni Daně Kuchtové, která je soupeřkou Martina Bursíka o post šéfa SZ, hodili po příjezdu vajíčkem. Sjezd byl zahájen po 14. hodině projevy hostů, mezi nimiž vystoupil i premiér Mirek Topolánek. Volit šéfa strany budou delegáti sjezdu v sobotu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vajíčka pod nohama Dany Kuchtové.

Článek

Kuchtovou vajíčko nepošpinilo, dopadlo těsně před ní. "Já už to znám z ministerstva školství," podotkla s úsměvem. Za ní stála skupinka s nápisy jako "Daně Kuchtové nejde o ideály, ale o peníze". "Ani nevím, kdo ti lidé jsou, jestli jsou vůbec zelení," zareagovala. "Dnešní sjezd je křižovatkou, rozhodne se o budoucím směřování zelených," dodala s tím, že přijela v dobré náladě.

U vchodu se sešla také malá skupinka členů Ne základnám. Dorazil také primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS), kterého zelení na sjezd nepozvali. "Možná kdyby tu byl zelený primátor, tak by ho pozvali," zažertoval s tím, že se ale na zelené nezlobí. "Mají teď hodně problémů," dodal na vysvětlenou.

Největší rozruch vzbudil projev premiéra Mirka Topolánka (ODS). V něm vyzval poslance své strany Vlastimila Tlustého k odchodu ze Sněmovny. V emotivním projevu označil Tlustého za původce kauzy údajného vydírání poslankyně SZ Olgy Zubové.

:. Dva rivalové Strany zelených Dana Kuchtová a Martin Bursík na sjezdu strany v Teplicích.foto: Právo/Lukáš Táborský

Čunek nedorazil, lidovci ale vyzvali k pokračování koalice

Zelení pozvali i předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kvůli jeho cestě do Kanady na pohřeb podnikatele Tomáše Bati ho zastoupil místopředseda KDU-ČSL David Macek.

"Máme povinnost, abychom potom, co se stalo v Gruzii, urychleně přistoupili ke schválení Lisabonské smlouvy. Není možné pár měsíců před předsednictvím znejišťovat naše partnery tím, že budeme kličkovat," řekl Macek.

Vyzval také k pokračování vládní koalice. "Je třeba, aby tato vládní koalice pokračovala, přeji vám, aby se mezi vámi vyčistil vzduch," prohlásil.

Prezidenta Václava Klause ani předsedu opoziční ČSSD Jiřího Paroubka zelení do Teplic nepozvali.

Po proslovech se hlasuje o programu sjezdu, večer se dostane na analýzu činnosti nejvyšších stranických orgánů.

Volit se bude v sobotu

Olga Zubová patří spolu s Věrou Jakubkovou k poslankyním, které kritizují Bursíkovo vedení, kritizují také výstavbu radaru USA v Brdech nebo změny ve zdravotnictví, které vládní koalice prosadila. Bursík Novinkám ve čtvrtek řekl, že se jejich loajálností bude zabývat bezprostředně po skončení sjezdu.

K volbě nového předsednictva by mělo dojít v sobotu dopoledne, na hlasování je v programu vyčleněno také odpoledne. O funkci místopředsedů se budou ucházet ministr školství Ondřej Liška, poslankyně Kateřina Jacques, brněnský radní Martin Ander, pražský radní Petr Štěpánek, dosavadní členové předsednictva Zuzana Drhová, Martin Tichý, Dušan Lužný a šéf zahraniční sekce zelených Jiří Čáslavka. Až na místě kandidaturu zváží místopředseda republikové rady Matěj Stropnický.

Bursík si chce utvrdit mandát

Bursík před sjezdem uvedl, že v případě prohry odejde nejen z vedení strany, ale i z koaliční vlády. Podobně se vyjádřil také Liška a hovořit by chtěl o svém dalším působení v případě vítězství Kuchtové s novou předsedkyní strany šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (nestraník za SZ).

Bursík tvrdí, že Kuchtová táhne stranu příliš doleva, podle Kuchtové naopak Bursík příliš podléhá silnějšímu koaličnímu partnerovi, tedy ODS. Vedle Kuchtové a Bursíka se bude o funkci ucházet ještě pardubický zastupitel Jan Linhart, jeho šance na úspěch je však mizivá.

Současný předseda si chce utvrdit mandát, zkrotit vnitrostranickou opozici v čele s Kuchtovou a upravit stanovy ve prospěch jednotného vedení. Mezi voličí SZ je populárnější Bursík, většina lidí by ale chtěla v čele SZ Kuchtovou.

Diskuze o stanovách

V sobotu večer se sjezd začne zabývat novelou stanov. Bursík navrhuje 250 změn, klíčové přitom jsou ty, které se týkají postavení republikové rady. Chce, aby napříště širší vedení nemělo vlastní předsednictvo, ale vedl ho stranický šéf. Třicet pozměňovacích návrhů přinese na sjezd předsednictvo, další desítky až stovky návrhů připravují delegáti.

Bursíkovi kritici varují, že debata o stanovách může celý sjezd zablokovat. Prostor pro diskusi je vyhrazen do nedělního poledne. Proto například jihočeští zelení navrhnou už v pátek, aby se sjezd tímto tématem nezabýval. V závěru sjezdu zelení odstartují kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám