Hlavní obsah

Bursík: po sjezdu začnu hned řešit loajalitu rebelek k poslaneckému klubu

Novinky, znk
PRAHA

Pokud bude znovu zvolen do čela Strany zelených, Martin Bursík se chce po skončení víkendového stranického sjezdu zabývat problematickými vztahy mezi poslaneckými rebelkami Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou a poslaneckým klubem. Řekl to ve čtvrtek v rozhovoru pro Novinky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí a předseda SZ Martin Bursík

Článek

Těšíte se na sjezd a co od něj očekáváte?

Na sjezd se těším, protože to bude příležitost vyřešit některé z vnitřních problémů strany. Jsem politický realista a jsem si vědom toho, že sjezd nevyřeší všechny problémy, které zelení mají, ale ty nejvýznamnější vyřešit může. Věřím v moudrost delegátů.

Jak byste vyhodnotil předvolební „kampaň“ vaší soupeřky, Dany Kuchtové? Byla podle vás korektní?

Její kampaň jsem sledoval jen z povzdálí, konec srpna jsem strávil v zahraničí a myšlenkami jsem byl někde úplně jinde (bratr Bursíka se v srpnu zabil při pádu v Alpách - pozn. redakce). Jenom mě na ní zamrzelo, když jsem viděl logo Strany zelených a nám typický vizuální styl, ale nešlo o kampaň zelených adresovanou veřejnosti, nýbrž o negativní kampaň proti mně (Kuchtová spustila vlastní webové stránky, na kterých zveřejnila plakáty strefující se do některých Bursíkových postojů k vnitrostranickým problémům - pozn. redakce).

Jak zareagujete, jestli do předsednictva budou zvoleni vaši oponenti, nebo když sjezd neschválí váš návrh změn stanov?

Období, kdy jsem stranu táhl do voleb do Sněmovny, je za námi. Vytvořil se zde širší tým politiků, kteří vystupují na veřejnosti a hovoří za stranu. Důležité je, aby sjezd u těch, které pošle do vedení strany, zvážil zejména dvě charakteristiky: za prvé schopnost a připravenost k týmové práci a za druhé loajalitu vůči úspěchu Strany zelených. Proto je důležité, aby sjezd zvolil do vedení lidi, u kterých se, pokud budu znovu zvolen, budu moci spolehnout na to, že splňují tyto charakteristiky.

Vaši kritici tvrdí, že jste oznámil vládní dohodu o omezení kamiónové dopravy o víkendech nyní, aby vám to pomohlo na sjezdu.

Ten, kdo sleduje vývoj asi patnáctiměsíčního vyjednávání, mohl pozorovat, že pokusů o dohodu bylo několik a nikterak nesouvisely se sjezdem. Naším cílem bylo omezení prosadit co nejdříve tak, aby příslušný zákon mohl nabýt účinnosti. Obviňovat mě z toho, že jsem dohodu načasoval, není poctivé. Dohoda měla být už v červenci, tehdy ji ale zhatil předseda vlády.

Sledoval jste kauzu stránek antikuchtova.cz? Kuchtova naznačila, že jste o jejich vzniku musel přinejmenším vědět.

Jestli se nepletu, tak se Dana Kuchtová za svá slova pak omluvila. Rozumím tomu, že se jí to dotklo a naprosto odsuzuji takový typ politické soutěže. Nic jsem s tím neměl ani nemám společného a nikdy bych něco takového neudělal. Právě proto mě její vyjádření zamrzelo.

Poslankyně Věra Jakubkova se znovu ozvala, že pokud budete znovu zvolen předsedou, zváží setrvání v poslaneckém klubu. Budete tu situaci po sjezdu nějak řešit?

Sjezd problém loajality poslankyň poslaneckému klubu přímo nevyřeší a já nemůžu vědět, jak zareagují na jeho výsledky. Už mám ale velmi pečlivě rozmyšleny další kroky, které budu konzultovat s novým předsednictvím. Chci přizvat k vyjasnění vztahu mezi poslanci a klubem zástupce dvou krajů, které tyto poslankyně (Jakubkovou a Olgu Zubovou) do Sněmovny nominovaly. Bude to jednou z priorit bezprostředně po sjezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám