Hlavní obsah

Máj: poslechněte si filmový soundtrack od Support Lesbiens

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina Support Lesbiens natočila soundtrack k novému filmu F. A. Brabce Máj, který vznikl na motivy básně Karla Hynka Máchy. Novinky nabízejí k poslechu audio ukázky.

Článek

Hudbu sice složili Support Lesbiens, ale spolupracoval na ní i F. A. Brabec. „To už tak chodí, že u filmu má vždycky pravdu a o všem rozhoduje režisér. Oni měli svobodu v motivech, které přinesli, ale s těmi motivy jsme pak pracovali, a já jsem byl doslova u každého tónu,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Hlavní role ve filmu dostali Jan Tříska, Juraj Kukura, Sandra Lehnertová, Matěj Stropnický, Vladimír Javorský, Nina Divíšková a Kryštof Hádek.

Hádek ocenil vizuální umění režiséra: „Moc mě to bavilo, měl svoji představu, ale byl rád i za naše vlastní nápady.“ Společně se scenáristkou Ivanou Novákovou se Brabec v Máji nedržel přesně Máchova textu.

Máj je příběhem Kata, který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč postupně odhaluje příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city, Jarmila je mladá krásná dívka a Schiffnerův syn Vilém je rebel a vůdce loupežnické bandy.

Pro Brabce je to již druhý pokus zfilmovat českou literární klasiku, jeho film Kytice byl kritikou přijat poměrně kladně.

Reklama

Výběr článků

Načítám