Hlavní obsah

Vláda posvětila omezení jízd kamiónů

Aktualizováno

Kabinet ve středu posvětil rozšíření zákazu jízd kamiónů celoročně o pátek od 15. do 18. hodiny a v neděli od půlnoci do 22. hodiny. Zákaz má platit na všech silnicích. Ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) vláda pověřila vypracovat příslušnou novelu zákona a premiéra Mirka Topolánka (ODS) jednat s autodopravci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Řebíček na středeční tiskové konferenci po jednání vlády sdělil, že předložil po dohodě s premiérem na schůzi kabinetu informaci o plnění programového prohlášení týkající se omezení jízd kamiónů. Oznámil, že bude rozšířen zákaz jízd automobilů nad 7,5 tuny o pátek od 15. až do 18. hodiny celoročně.

Nynější úprava zakazuje kamiónům jízdu během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 07:00 do 13:00. Po celý rok platí pro kamióny zákaz v neděli od 13:00 do 22:00.

Podle záměru vlády by se omezení jízd kamiónů nemělo vůbec týkat soboty. Dnes jsou jízdy omezeny v sobotu jen o prázdninách. "Klíčové jsou páteční a nedělní časy,“ potvrdil Novinkám Řebíček.

Návrh jde prý proti prohlášení vlády

Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu je páteční zákaz jízd kamiónů proti vládnímu prohlášení. V tom se říká, že "přesná doba trvání omezení během jednotlivých dnů bude určena na základě výsledků činnosti pracovní skupiny složené ze zástupců koaličních stran, Ministerstva dopravy, Policie ČR, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, dopravců a odborné veřejnosti, která formuluje svá doporučení."

Podle Šípka tato pracovní skupina žádné doporučení dosud nezformulovala. Sdružení také označuje Bursíkův argument, že páteční zákaz zharmonizuje dopravu se sousedními zeměmi, jako lživý.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) pak doplnil, že v neděli by měl být zákaz jízd kamiónů celoročně od půlnoci do 22. hodiny. Vláda tuto informaci vzala na vědomí a pověřila ministra dopravy zpracovat příslušnou novelu a premiéra Topolánka jednat s dopravci.

Těm se totiž omezování jízd kamiónů nelíbí a kritizují jej. Jak ale Bursík uvedl, Topolánek by neměl ustoupit za dnes dohodnuté časy. "Prostor pro další korekci je dán těmito mantinely," řekl Bursík.

"Česmad určitě bude mít výhrady, ale já si nemyslím, že bude nějaký prostor pro změnu. Důležité je také, jak se k věci postaví Evropská komise,“ potvrdil odpoledne Topolánek v rozhovoru pro Radiožurnál. Vláda podle něj pravděpodobně předloží návrh zákona v té podobě, v jaké ho ve středu představila.

Jakubková: Může jít o "předsjezdové mámení"

Zelená rebelka Věra Jakubková na středeční tiskové konferenci přivítala iniciativu vlády týkající se omezení jízd kamiónů. Vyslovila ale obavu, že může jít o "předsjezdové mámení“, kdy o nadcházejícím víkendu Bursík obhajuje šéfovské křeslo v SZ na sjezdu strany.

"Obáváme se, že může jít o dohodu, která nebude posléze naplněna,“ řekla. Postěžovala si přitom na špatnou komunikaci s Bursíkem. Prozradila, že se na předsedu obrátila e-mailem s prosbou, aby jí poskytl návrh omezení jízd kamiónů, který byl ve středu na programu vlády. "Je nejvyšší čas, abychom se dohodli na dalším postupu, přes všechny problémy doufám, že společném,“ napsala Jakubková v e-mailu, který poskytla novinářům. Odpověď ale nedostala.

"Určitě jsem Martinovi Bursíkovi nezavřela dveře k jednání a jsem k němu připravena,“ dodala ale na tiskové konferenci. Jakubková o prázdninách představila svůj vlastní návrh omezení jízd kamiónů. Nestáhne jej do doby, než ten vládní projde Senátem.

"Jsem připravena podpořit vládní novelu,“ prohlásila s tím, že pokud by nebyla přijata, bude trvat na té své. O její podpoře vyjednává napříč politickým spektrem i s autodopravci.

Jakubková také oznámila, že připravuje novelu týkající se výstavby veřejných překladišť zboží z kamiónů na železnici. Tento návrh předpokládá, že by stát vybudoval v ČR šest logistických center, kde by se náklad překládal právě na železnici.

Kamióny jsou jedním z hlavních témat SZ

O rozšíření zákazu jízd kamiónů koncem týdne z prázdnin na celý rok se vedou 15měsíční spory. K zastáncům patří především zelení, kteří se odvolávají na programové prohlášení vlády. Zákaz by uvítal také Svaz měst a obcí. Kategoricky proti jsou naopak dopravci a průmyslníci; omezení je údajně připraví o miliardy korun.

O tom, že byla uzavřena dohoda mezi zástupci zelených, Řebíčkem a premiérem o omezení jízd kamiónů informoval v úterý Bursík. Tým zelených podle něj vedla poslankyně Kateřina Jacques, vyjednávalo se v posledních dvou týdnech.

Omezení jízd kamiónů ale ještě čeká legislativní kolečko. Řebíčkem vypracovanou novelu totiž musí schválit vláda a následně Sněmovna, Senát a podepsat prezident republiky.

Nový zákon se tak s největší pravděpodobností nedotkne provozu kamiónu, který ve své kampani před podzimními krajskými a senátními volbami používá ČSSD. Česko s ním bude objíždět šéf strany Jiří Paroubek.

"Jsem přesvědčena, že pozornost získá, nevím, jestli je to nejvhodnější,“ sdělila zelená rebelka na dotaz Novinek, co říká tomu, že ČSSD využívá kamión, jejichž omezení se nyní řeší.

Reklama

Související články

ČSSD podpoří zelené v omezování kamiónů

Stínový ministr dopravy za ČSSD Roman Onderka ve čtvrtek představil návrh na omezení jízd kamiónů, který je mírnější, než z dílny zelených. V prvním čtení...

Výběr článků

Načítám