Hlavní obsah

Superpočítač používá i čipy pro herní konzole PlayStation 3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký vojenský počítač Roadrunner je podle většiny odborníků dnes zřejmě nejrychlejším výpočetním strojem ve světě. Přispívá k tomu i třináct tisíc čipů, které by za jiných okolností sloužily ke hraní. K výstavbě stroje, který jako první překročil mýtickou „petaflopovou hranici“, byly použity technické součástky, které jsou běžně „mozkem“ herních konzolí PlayStation 3.

Článek

Petaflop je označení pro tisíc triliónů. Toto množství početních operací zvládne Roadrunner za jedinou sekundu (přesně jich v této době provede 1026 triliónů). Výpočty, na které bylo dříve třeba dlouhé týdny nebo dokonce celé měsíce, je tak na superpočítači Roadrunner možné provádět v reálném čase – za několik hodin.

Konstruktéři tvrdí, že kdyby se všichni obyvatelé planety snažili provést stejné výpočty s ruční kalkulačkou, zvládnou práci, kterou Roadrunner udělá za jediný den, až za 46 let.

Rychlost má samozřejmě svou cenu: počítač stál 133 milióny dolarů, tedy více než dvě miliardy korun. I když jej budou používat hlavně vojenští vědci, považují experti Roadrunner za příznak doby.

„Říká nám, co se stane v příštím desetiletí. Technologie přichází z trhu pro spotřební elektroniku a k inovacím dochází nejdříve v oblasti mobilních telefonů a aplikované elektroniky,“ upozorňuje americký počítačový expert Horst Simon.

I Češi mají svůj superpočítač

Amálka je český nejvýkonnější superpočítač, který je umístěný v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Jeho úkolem je provádění náročných výpočtů, numerických experimentů a vizualizací v rámci kosmického výzkumu.

Využití tohoto superpočítače se přitom neomezuje pouze na české projekty, ale spolupracuje se i na výzkumné činnosti pro Evropskou kosmickou agenturu a NASA.

Současný výpočetní výkon (5. generace) Amálky je 4,07 TFlops, což znamená, že superpočítač zvládne zpracovat 4,07 biliónu operací za vteřinu. Co Amálka zvládne vypočítat za jednu vteřinu, by na běžném stolním počítači trvalo odhadem devět hodin. Průměrná úloha, kterou Amálka řeší, jí odhadem trvá šest dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám