Hlavní obsah

Japonský premiér Jauso Fukuda nečekaně odstupuje

Právo, Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský premiér Jasuo Fukuda v pondělí na tiskové konferenci překvapivě oznámil svoji resignaci. Ve funkci není ani dvanáct měsíců. Datum odchodu z funkce ale nezveřejnil. Nevyzval ani k vyhlášení předčasných voleb.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Jasuo Fukuda přichází podat demisi.

Článek

Fukuda prohlásil, že tak chce vyřešit patovou politickou situaci v zemi, zatímco dolní komoru ovládá jeho Liberálně demokratická strana, Senát má pod kontrolou opozice, takže se mu nepodařilo prosadit penzijní reformu. Demokratická strana od vítězství ve volbách do Senátu v červenci 2007 blokuje všechny návrhy zákonů.

"Jestliže je naší prioritou životní situace obyvatel, nemůže tu být politické vakuum. Potřebujeme, aby naši politiku realizoval nový tým," prohlásil Fukuda. Jeho vláda je však velmi nepopulární kvůli novému schématu zdravotní péče a slábnoucí ekonomice. Problémy japonské ekonomiky trvají již delší dobu.

Fukudu, jenž loni v září nahradil Šinza Abeho, přitom při nástupu do úřadu podporovalo 60 procent Japonců. Minulý měsíc se Fukuda pokusil zvrátit názor veřejného mínění sérií výměn svých ministrů, avšak neuspěl.

Fukuda nehovořil o nutnosti předčasných voleb, příští se konají v září 2009. Pokud ale chce jeho Liberálně demokratická strana nadále vést koaliční vládu, musí zvolit nového vůdce a získat důvěru parlamentu. Do té doby může zůstat v čele vlády Fukuda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám