Hlavní obsah

VIDEO: Blížící se hurikán Gustav vyvolal v Louisianě historický exodus

Novinky, CNN, BBC, rei
NEW ORLEANS
Aktualizováno

Hurikán Gustav, který v uplynulých dnech v Karibiku zabil přes stovku lidí a jenž se přes Mexický záliv přiblížil k amerických břehům, vyvolal největší evakuaci v dějinách státu Louisiana. Své domovy opustilo 1,9 miliónu lidí.

Článek

Americké úřady daly vyklidit těžební zařízení, která na pobřeží Louisiany a Texasu produkují čtvrtinu americké ropy a patnáct procent zemního plynu. Starosta New Orleansu, který před třemi lety téměř úplně srovnal se zemí hurikán Katrina, nařídil povinnou evakuaci města a pohrozil, že kdo neodejde, nedočká se pomoci úřadů. Pozorovatelé popsali město, jindy živou kolébku jazzu, jako město duchů. V neděli večer už bylo v celém New Orleansu už asi jen deset tisíc lidí.

Ve městě navíc platil noční zákaz vycházení, který měl zabránit rabování známé z roku 2005. Starosta Ray Nagin varoval, že kdo bude přistižen, jak krade, půjde okamžitě do vězení.

:. Prázdná ulice New Orleansufoto: ČTK/AP

Republikáni na pozoru

Kvůli očekávané katastrofě byla zrušena většina programu zahajovacího dne celonárodního sjezdu republikánů v Minnesotě, kde má strana oficiálně nominovat Johna McCaina do Bílého domu. McCain se dal slyšet, že nominaci zřejmě ani na místě nepřijme. V krizových oblastech hodlá pomáhat a sbírat body.

Pořadatelé konventu v neděli vyhlásili sbírku na nápravy budoucích škod. Svou účast zrušili i prezident George Bush a viceprezident Dick Cheney. Bush se vydal do Texasu, aby dohlížel na záchranné akce.

:. Satelitní záběr hurikánu v Mexickém zálivufoto: ČTK/AP

Bouře století

Starosta Nagin v neděli označil blížící se hurikán za bouři století. Meteorologové varují, že Gustav by mohl nabrat na síle a povýšit na stupeň čtyři. Katrina byl hurikán třetího stupně.

Hurikán Katrina si před třemi lety vyžádal v pobřežních oblastech přes 1 800 mrtvých. Gustav na své cestě k pobřeží USA zabil téměř stovku lidí. Rozsáhlé škody způsobil na Haiti, v Dominikánské Republice, na Jamajce i na Kubě.

Hurikán GustavHurikán Gustav se vytvořil z tzv. tropické vlny vzniklé 25. srpna nad Malými Antilami. Vlna zesílila v bouři, která dál nad Karibikem nabrala na síle. O den později se přiblížila k Haiti jako hurikán o rychlosti 150 km/h. Pak se živel přehnal přes Dominikánskou republiku. Jamajka a Kajmanské ostrovy byly zasaženy 29. srpna a o den později udeřil Gustav dvakrát na Kubě. V neděli 31. srpna se přesouval přes Mexický záliv k pobřeží USA.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře...

Výběr článků

Načítám