Hlavní obsah

Na veletrhu v Berlíně zabavili celníci firmě Hyundai elektroniku

– BERLÍN

Němečtí celníci na veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně v sobotu zabavili elektroniku jihokorejské společnosti Hyundai IT. Firma údajně vystavuje přístroje, které využívají technologií bez řádně zaplacených patentů a licencí. Problém se ale podle agentury Reuters týká i některých dalších výrobců.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Celníci začali přímo před zraky návštěvníků veletrhu odnášet televizory s plochou obrazovkou, takže ve stánku společnosti Hyundai zůstaly jen prázdné plochy, z nichž koukaly kabely. Zástupci firmy se k postupu úřadů zatím nevyjádřili.

Německý soud už ve čtvrtek rozhodl, že stejně jako Hyundai se chovají i někteří další výrobci elektroniky z východní Asie i z Evropy. Podle mluvčího vyšetřovacího týmu Norberta Scheidhauera proto soud povolil 69 razií.

"Hyundai měl možnost nám ukázat, že má zaplacené licence, a my bychom pak odešli. To se ale nestalo, oni nebyli schopni prokázat, že zaplatili, proto jsme ty přístroje odnesli," řekl mluvčí.

Jména dalších firem, které mají podobný problém jako Hyundai, prý mluvčí říci nemůže. Pouze uvedl, že zatím bylo na veletrhu IFA ze stejných důvodů zabaveno na 170 televizorů, 140 mp3 přehrávačů, 21 mobilních telefonů a 57 DVD rekordérů.

Veletrh IFA

Veletrh IFA loni přilákal více než 1 200 vystavovatelů a přes 220 000 návštěvníků. Objem obchodních zakázek se vyšplhal na 2,75 miliardy eur, v přepočtu asi 68 miliard Kč.

Hyundai se nyní proti postupu celníků může ohradit u soudu nebo na prokuratuře. Ta si také zátah vyžádala, když obdržela stížnost od jiné z firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám