Hlavní obsah

McCain si za viceprezidentku vybral guvernérku Aljašky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain si na post viceprezidenta vybral aljašskou guvernérku Sarah Palinovou (44). McCain Palinovou představil na pátečním mítinku v Daytonu. Výběr Palinové avizovala stanice CNN.

Foto: Matt Sullivan , Reuters

Sarah Palinová

Článek

„Jsem hrdý, že vám mohu představit příští viceprezidentku USA, guvernérku Aljašky Sarah Palinovou,“ řekl McCain na závěr svého projevu před 15 000 nadšenými lidmi.

Představoval ji dlouze, přičemž vychvaloval její přednosti, skutečnost, že brání mrhání státními penězi, že je zkušená a schopná, že jde o člověka s výjimečnou reputací, člověka, který tvrdě pracoval a pochází ze střední třídy. Připomenul, že ona i její muž jsou členy strany. Zdůraznil, že není z Washingtonu, protože právě „lidé odnikud“ mohou přijít s něčím čerstvým.

„Měl jsem hodně lidí na výběr a jsem šťastný, že všichni dali najevo ochotu sloužit,“ uvedl ještě McCain, který zahájil svůj projev slovy: Jsem velmi šťastný, že trávím své narozeniny s vámi. McCainovi je v pátek 72 let.

Do Ohia přiletěla tajně

Palinová McCaina, "budoucího prezidenta USA", označila za výjimečného člověka. Guvernérka už ve čtvrtek přiletěla do Middletonu v Ohiu. Middleton leží 40 kilometrů od Daytonu, kde se v pátek konal velký patnáctitisícový mítink McCainových příznivců. Palinová prý letěla tajně.

Guvernérka sice už dříve uvedla, že se především soustředí na práci guvernéra Aljašky a tomuto poslání je plně oddána. V červnu ale řekla, že si myslí, že si McCainvybere jako svého spolupracovníka guvernéra, a že by ráda sloužila zemi na národní úrovni, ale že si nemyslí, že je na řadě v tomto kole. 

V pátek už McCainův tým uvedl, že kandidátem na viceprezidenta nebude guvernér Minnesoty Tim Pawlenty. Guvernér pak uvedl, že se nezúčastní ani mítinku McCaina v Ohiu.

McCain si dával dlouho načas s výběrem viceprezidenta. V pondělí ale začíná republikánský sjezd, který potvrdí McCainovu nominaci a před ním už potřeboval zveřejnil jméno viceprezidneta.

Málo známá Palinová by mohla oslabit kritiku, že je McCain na prezidenta příliš starý. Guvernérka je výrazně mladší a mohla by zajistit kontinuitu jeho vlády v případě McCainovy indispozice. Navíc by také mohla oslovit demokratické voliče, kteří preferovali Hillary Clintonovou před Barackem Obamou. Zejména by mohla McCainovi získat voličky ve středním a vyšším věku, uvedli analytici.

Palinovou vyšetřují

Její šance snižuje, že je na Aljašce od konce července vyšetřována místními zákonodárci. Odvolala totiž komisaře pro veřejnou bezpečnost a je obviňována, že to udělala z osobních důvodů. Komisař totiž nepropustil policistu, jenž byl bývalým švagrem Palinové a který se soudí o děti s její sestrou.  

Palinová se také postavila proti záměru americké vlády sčítat lední medvědy na Aljašce. Poškodilo by to podle ní hospodářský rozvoj země, protože by se tak zabránilo těžbě surovin a podnikání v oblastech, kde žijí tato chráněná zvířata.

Dala také zelenou stavbě obřího plynovodu z pole North Slope do Kanady.

Viceprezidenty byli dosud vždy muži
Palinová je teprve druhou ženou v historii USA, která může být nominována na úřad viceprezidentky. Před ní se to povedlo pouze Geraldině Ferrarové, kterou si v roce 1984 vybral jako svou zástupkyni demokratický uchazeč o Bílý dům Walter Mondale. Ten ovšem v souboji o Bílý dům prohrál s Ronaldem Reaganem.
Palinová, původním povoláním novinářka, je také první ženou v čele Aljašky a její nejmladší guvernérkou. Podobně jako McCain se Palinová považuje za rebelku v rámci Republikánské strany. Palinová jako matka pěti dětí je proti umělému přerušení těhotenství a proti sňatkům osob stejného pohlaví.

Sarah Louise Heathová Palinová

Sarah Palinová se narodila 11. února 1964 v idažském Sandpointu. Vystudovala žurnalistiku na universitě v Idahu. Nejprve pracovala jako sportovní novinářka v lokálních rozhlasových stanicích. Od roku 1992 působila v městské radě v Wasille na Aljašce, kde žije. V roce 1996 se stala starostkou Wasilly, jíž byla až do roku 2002. Následující dva roky působila jako komisařka pro etiku v Aljašské komisi pro ropu a plyn. V roce 2006 se stala nejmladší guvernérkou Aljašky (prosinec 2006 až dosud).

Se svým mužem Toddem má pět dětí, nejstarší syn Track se v září chystá na vojenskou službu do Iráku.

Názory Sarah Palinové

  • Odmítá potraty, i když jedno z jejích dětí má Donwnův syndrom
  • Odmítá sňatky homosexuálů
  • Staví se za právo vlastnit zbraně, je členkou vlivné organizace sdružující majitele zbraní NRA, ráda loví a rybaří
  • Podporuje rozšíření těžby ropy na Aljašce, podpořila stavbu obřího plynovodu, kterým bude kanadská společnost TransCanada přepravovat zemní plyn z oblasti North Slope.
  • Ve fiskální a sociální politice razí tvrdě konzervativní přístup

Reklama

Výběr článků

Načítám