Hlavní obsah

Gruzie přerušuje diplomatické styky s Ruskem

– TBILISI • Aktualizováno

Gruzie se rozhodla přerušit diplomatické styky s Ruskem. Uvedlo to v pátek gruzínské ministerstvo zahraničních věcí, které už dostalo instrukce, jak postupovat. Moskva nad rozhodnutím Tbilisi vyslovila politování.

Článek

Gruzínský tajemník ministra zahraničí Grigol Vašadze oznámil, že ministerstvo už dostalo instrukce, a že „závěrečné rozhodnutí bylo učiněno“. Dodal, že všichni diplomaté se z Moskvy stáhnou během několika dnů.

"Ani Gruzie v Rusku, ani Rusko v Gruzii napříště nebudou mít taková diplomatická zastoupení (velvyslanectví), která provádějí politickou práci," řekl Vašadze v Tbilisi novinářům. "Zachováme pouze konzulární oddělení, protože podle vídeňské konvence přerušení diplomatických vztahů automaticky neznamená přerušení konzulárních vztahů. Vzhledem k velkému počtu Gruzínů žijících v Rusku a Rusů žijících v Gruzii bude nezbytné řešit humanitární otázky, proto konzulát Gruzie v Rusku a konzulát Ruska v Gruzii budou pokračovat v práci," dodal gruzínský diplomat.

Gruzie k přerušení diplomatických styků rozhodla poté, co Moskva začátkem týdne uznala samostatnost separatistických gruzínských oblastí Jižní Osetie a Abcházie. Moskva do Jižní Osetie vyslala začátkem měsíce vojska, když tam Gruzínci poslali tanky, aby vzbouřenecký region dostali pod kontrolu.

Přerušení diplomatických styků už ve čtvrtek schválil parlament, ale vláda uváděla, že tento krok nepodnikne. Gruzie už minulý měsíc stáhla z Moskvy svého velvyslance a pak oznámila, že se nevrátí. Pak dodala, že omezí počet svých diplomatů v Rusku.

foto: Novinky /Ondřej Lazar Krynek 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko v reakci na rozhodnutí uvedl: "Litujeme tohoto kroku gruzínské strany, nebude to ku prospěchu našich dvoustranných vztahů." Přerušení diplomatických vztahů s Gruzií si podle jeho slov Moskva nevybrala a veškerá odpovědnost tak padá na Tbilisi.

Rusko může absorbovat Jižní Osetii i Abcházii

Mluvčí jihoosetského parlamentu Znaur Gasijev uvedl, že Jižní Osetie by se mohla během pár let stát součástí Ruska. Abcházský ministr zahraničí Sergej Šamba zase uvedl, že Abcházie by se "mohla stát součástí Unie Ruska a Běloruska".

Moskva to nekomentovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám