Hlavní obsah

Julínek má mou absolutní podporu, řekl Topolánek

– PRAHA • Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pátek zakončil inspekční návštěvy u svých ministrů. Setkal se s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS), tomu řekl, že má jeho "absolutní podporu" a označil jeho ministerstvo za příklad, jak se mají řešit veřejné služby. Premiér uvedl, že žádné výměny ministrů neplánuje, ke změnám dojde možná jen na místech náměstků.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

"Úkoly tohoto rezortu jsou absolutní prioritou této vlády. (...) Proti všem spekulacím má pan ministr Julínek moji absolutní podporu," uvedl Topolánek. Přístup ministerstva zdravotnictví se pro něj stal "příkladem, jak se mají řešit veřejné služby tohoto typu". Zdravotní péče je dle premiéra oproti minulosti solidárnější, dostupnější a kvalitnější.

Topolánek se také dotkl reformy zdravotnictví. "Za půl roku se díky poplatkům ve zdravotnictví ušetřilo 4,5 miliardy, to jsou peníze na nejzávažnější operace," řekl. Po zavedení poplatků se na podzim vláda chystá předložit parlamentu další změny. Budou to však jen tři ze šesti zamýšlených zákonů, Julínek v koalici nezískal podporu například pro převod fakultních nemocnic na akciové společnosti.

"Mým úkolem je posunout reformu dál navzdory politické situaci. Potřebujeme daleko intenzivněji komunikovat, pro každého je zdravotnictví citlivé," podotkl Julínek. Tři zákony, které by podle něj měly jít do legislativního procesu do půlky září, jsou politicky nekonfliktní a měly by začít platit od 1. ledna 2009. "U ostatních zákonů, jako je například zákon o zdravotním pojištění, jsme zvolili cestu větší diskuze," dodal s tím, že během září a října se zúčastní debat s lékaři a občany.

Čeká jej ještě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)a šéf legislativní rady a ministr bez portfeje Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Topolánek: ministry měnit nebudu

Premiér podotkl, že v důsledku svých inspekcí žádné výměny ministrů neplánuje. "Ne všechno, co se za zavřenými dveřmi děje, je chvála, mám celou řadu výhrad. V této chvíli ale nemám pocit, že je třeba měnit ministry," řekl Topolánek. Dodal, že ke změnám by mohlo dojít na postech náměstků. "To je ale v pravomoci ministrů," upřesnil.

Topolánek pak navštívil podle jeho slov jednoho z nejpilnějších ministrů, Jiřího Pospíšila. Ten podle premiéra odvedl v porovnání s jeho předchůdci v resortu největší kus práce. Ministra pochválil především za přípravu nových zákonů, prosazování elektronizace justice a zvýšení zaměstnanosti vězňů.

Premiér ministry chválil

Cestu po ministerstvech zakončil Topolánek symbolicky u Svobody, který dohlíží na legislativní činnost jednotlivých členů kabinetu. Na adresu lidoveckých ministrů uvedl, že ke Svobodovi má absolutní důvěru ve věcech legislativy a k ministru financí Miroslavu Kalouskovi ve finanční sféře, což mu může dělat problémy ve vlastní straně.

Topolánek vzpomněl aféru kolem zvednutého prostředníku, kterým se ve Sněmovně údajně s Kalouskem domlouval. Když novináři chtěli po předsedovi legislativní rady Cyrilovi Svobodovi, aby premiéra ohodnotil známkou, a ten se odpovědi vyhýbal, pomohl mu předseda vlády konstatováním, že "jedničkou je přece Kalousek".

Členové vlády se dočkali od předsedy vlády hlavně pochvaly. Ve čtvrtek Topolánek navštívil ministra kultury Václava Jehličku a ministryni obrany Vlastu Parkanovou (oba KDU-ČSL), odpoledne pak ministryni zelených za lidská práva a národnostní menšiny Džamilu Stehlíkovou.

Inspekce začala v červenci

Své inspekční kolečko zahájil Topolánek v červenci. Pochválil tak například ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, ministra vnitra Ivana Langera nebo ministra zemědělství Petra Gandaloviče (všichni ODS). Mírnou kritiku vyjádřil šéfovi lidovců a ministrovi pro místní rozvoj Jiřímu Čunkovi.

Ministra životního prostředí a předsedu SZ Martina Bursíka naopak pochválil za to, že dokáže při prosazování zájmů svého úřadu nalézat "průchodné kompromisy". Bursík tak podle něj vícekrát umožnil, aby vládní spolupráce mezi ODS a zelenými pokračovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám