Hlavní obsah

Bursík v případě vítězství Kuchtové odejde z vedení Strany zelených

Novinky, znk
PRAHA

Předseda Strany zelených (SZ) a ministr životního prostředí Martin Bursík by v případě vítězství jeho soupeřky Dany Kuchtové při volbě předsedy na mimořádném sjezdu nekandidoval ani do předsednictva strany. Opustil by tak kompletně vedení SZ. Uvedl to v srpnovém stranickém bulletinu. Jestli by odešel i z vládního postu ale neupřesnil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Martin Bursík na sobotním jednání Strany zelených.

Článek

"Mám sportovního ducha a umím i prohrávat. V případě neúspěchu při zvolení předsedou strany mohu slíbit, že budu plně respektovat rozhodnutí sjezdu a nebudu jakkoli zpochybňovat mandát nové předsedkyně. Současně bych však nemohl kandidovat do předsednictva strany, jehož předsedkyně prosazuje pro mne nesrozumitelný politický koncept a bezpochyby jiný politický styl než já," uvedl Bursík.

Podle předsedy SZ Kuchtová poslední dobou ustupuje od konfliktu, kterému se až donedávna nebránila. Bursík varoval před možností, že by Kuchtová mohla vystoupit na zářijovém sjezdu "se starostlivým projevem", kterým by se vzdala své kandidatury na předsedkyni strany s tím, že nechce rozbíjet jednotu strany.

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová foto: Právo/Milan Malíček

Nevolte Kuchtovou do předsednictva, vzkázal zeleným

"Starost mi dělá představa, že by delegáti sjezdu plní soucitu zapomněli, kdo a proč nás do svolání sjezdu dovedl a realizovali by sjezdovou plichtu, kterou si Dana Kuchtová přeje, aby měla nadále platformu pro svoji nekompromisní kritiku," napsal předseda.

To by podle něj znamenalo, že sjezd nic nevyřešil a že spory ve Straně zelených pokračují. "To by z nás v očích středového voliče udělalo nedůvěryhodnou, a proto i nevolitelnou stranu," doplnil.

Bursík se bude na sjezdu snažit prosadit změnu stanov, která by postavila Republikovou radu (RR) pod stranické předsednictvo a podle něj zefektivnila rozhodování. RR, v jejímž čele stojí další Bursíkova kritička, poslankyně Olga Zubová, se často vyjadřuje kriticky k názorům současného předsedy a jeho zastánců. Zubová a Kuchtová takové změny odmítají, podle nich se šéf zelených snaží tímto omezit demokracii uvnitř strany.

Reklama

Související články

Kuchtová zveřejnila plakáty proti Bursíkovi

Dana Kuchtová, vyzývatelka Martina Bursíka v boji o příštího předsedu Strany zelených, spustila vlastní webové stránky. Na nich zveřejnila plakáty, které...

Výběr článků

Načítám