Hlavní obsah

VIDEO: Přesně tři roky po Katrině ohrožuje Louisianu bouře Gustav

Novinky, CNN, rei, NBC
SANTO DOMINGO/MIAMI
Aktualizováno

Počet obětí bouře Gustav v Karibiku vystoupal na 22. Živel míří k pobřeží USA. Zasáhnout může i Louisianu, která před tříletým výročím řádění hurikánu Katrina vyhlásila výjimečný stav a evakuovala dělníky z těžebních věží při pobřeží. Meteorologové varují, že Gustav může zesílit na hurikán.

Článek

Gustav zabíjel hlavně na Haiti a v Dominikánské republice, která se teprve vzpamatovávala po předchozí bouři. Ve středu se bouře přehnala nad Kubou a Jamajkou a ohrožuje Kajmanské ostrovy. Gustav zřejmě míří k Louisianě, jejíž ropná zařízení spolu s texaskými produkují čtvrtinu americké ropy a 15 procent zemního plynu.

Dělníci od těžebních věží při pobřeží už byli odvoláni a federální úřady vyhlásily výjimečný stav. V pátek si v Lousianě a Mississippi připomínají smutné výročí hurikánu Katrina, který v roce 2005 zdevastoval deltu Mississippi. New Orleans, který tehdy živel z velké části srovnal se zemí, zvažuje povinnou evakuaci.

„Víme, že (Gustav) směřuje k Mexickému zálivu, nejsme ale jistí, kam přesně. Předpokládáme, že bouře zesílí na třetí stupeň, tedy v hurikán,“ řekl Rebecca Waddingtonová z Národního střediska pro hurikány v Miami.

Průměrná odchylka v pětidenních předpovědích místa dopadu bouře na americkém pobřeží je zhruba 500 kilometrů. Gustav tedy může udeřit kdekoliv od jižního Texasu po floridský výběžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám