Hlavní obsah

Rusko kritizuje G7 i Čína, v Černém moři ruská flotila monitoruje lodi NATO

BRUSEL/TBILISI

K ostré kritice Ruska kvůli zásahu v Gruzii se přidala i skupina sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa G7 a znepokojení nad ruskými kroky poprvé vyjádřila i Čína. Den poté, co ruský prezident Dmitrij Medvěděv řekl, že se Moskva nebojí perspektivy nové studené války, vzrostlo ve středu napětí mezi NATO a Ruskem v Černém moři.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Loď americké pobřežní stráže Dallas přivezla do gruzínského Batumi humanitární pomoc.

Článek

"Odsuzujeme postup našeho partnera ve skupině G8... Hluboce litujeme, že Rusko použilo v Gruzii nepřiměřené síly a že stále okupuje část gruzínského území," uvedla ve středu večer skupina G7 v prohlášení.

Znepokojení vyjádřil ve čtvrtek poprvé i Peking. "Čína vyjadřuje své znepokojení nad posledními změnami v Jižní Osetii a Abcházii," napsal mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang na oficiálních internetových stránkách ministerstva.

Americká loď do gruzínského Poti nevplula

Státy Severoatlantické aliance a Rusko ve středu dál poměřovaly síly v Černém moři. Do přístavu Batumi na jihu Gruzie dorazila americká loď Dallas s humanitární pomocí. Ta původně mířila do přístavu Poti, který stále kontroluje ruská armáda.

Podle náčelníka gruzínského štábu Zazy Gogavy se ale Američané Poti vyhnuli z obavy, že „oblast přístavu může být zaminovaná.“ Skupina lodí ruské Černomořské flotily mezitím za potlesku místních dorazila na žádost abcházského prezidenta do přístavu Suchumi. „Po zakotvení v Suchumi budou lodě plnit mírotvorné úkoly ve vytyčených bezpečnostních zónách,“ řekl zástupce ruského námořnictva Igor Dygalo.

Upřesnil, že v přístavu je křižník Moskva a dvě raketové lodě. Zároveň pokračují stížnosti Rusů na přehnaný počet lodí NATO v prostoru Černého moře.

Svou flotilu v Černém moři však ruská armáda podle zástupce náčelníka ruského generálního štábu Anatolije Nogovicyna dalšími loděmi doplňovat nehodlá, „i když máme co doplnit.“ Poté oznámil, že ruská flotila začala lodě NATO v oblasti monitorovat. „V podmínkách neustálého přibývání sil NATO v Černém moři flotila přistoupila ke sledování jejich činnosti.“

7. srpnaGruzie posílá do separatistického regionu Jižní Osetie armádu. 8. srpnaGruzínský prezident Michail Saakašvili oznámil, že většina Jižní Osetie „byla osvobozena“. Rusko posílá vojáky a slibuje ubránit obyvatele oblasti s ruskými pasy. 12. srpnaRuský prezident Dmitrij Medvěděv oznamuje, že nařídil zastavit vojenské operace proti Gruzii. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zahajuje vyjednávání o uzavření příměří. 15. srpnaGruzie přistoupila na dohodu zprostředkovanou Francouzi. 16. srpnaMedvěděv podepsal dohodu o příměří, ruská vojska ale vnikají hlouběji do gruzínského vnitrozemí a pokračují směrem k metropoli Tbilisi. 18. srpnaMoskva oznámila stahování z Gruzie, Tbilisi ji obviňuje, že klid zbraní nedodržuje. 20. srpnaAbcházie, další odštěpenecký region, požádala Rusko o uznání její samostatnosti. Rusko zmrazilo spolupráci s NATO. 26. srpnaRusko formálně uznalo Jižní Osetii a Abcházii jako nezávislé státy. NATO vyzývá k zachování územní celistvosti Gruzie a apeluje na ruské stažení z Gruzie. Sarkozy svolává na pondělí do Bruselu mimořádný summit EU.

Reklama

Související články

Rusko se z Gruzie stáhlo jen částečně

V pátek měly podle mírové dohody ruské jednotky opustit okupovaná gruzínská území, z dostupných zpráv vyplývá, že ruská armáda se stáhla pouze částečně. Moskva...

Výběr článků

Načítám