Hlavní obsah

Severozápadní Indii postihly nejhorší záplavy za 80 let

– DILLÍ

Severovýchodní Indii postihly nejhorší záplavy za poslední dekády. Zapříčinily je monzunové deště. Bez domova jsou dva milióny lidí, některé oblasti jsou zcela nepřístupné. Na pomoc postiženým byly nasazeny stovky vojáků a armádní helikoptéry.

Foto: Krishna Murari Kishan, Reuters

Rozlitá řeka Kosi v indickém Biháru

Článek

Ve svazovém státě Bihár je potvrzeno nejméně deset mrtvých. Média však hovoří o nejméně pětinásobném počtu. Řeka Kosi se v sousedním Nepálu vylila z břehů už před týdnem a voda tam spolykala celé vesnice. Zničeno bylo na čtvrt miliónu domů. Proud byl tak silný, že se vytvořilo nové koryto asi 120 kilometrů východně od původního.

V Biháru, nejchudším indickém státu je pod vodou přes 700 vesnic a živel vyhnal z domovů na dva milióny lidí. Podle úřadů jde o nejhorší záplavy za posledních 80 let.

Armáda nasadila 400 vojáků. Indické úřady přiznávají, že se jim nedaří dodat potraviny, léky a oblečení do postižených oblastí v dostatečné míře. "Máme dostatečné zásoby potravin, ale naším problémem je omezená možnost dopravit je vesničanům," řekl bihárský státní zaměstnanec Rádžéš Kumár Gupta.

Mezi obyvateli zasažených oblastí také začínají vznikat první konflikty kvůli potravinám, informovala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám