Hlavní obsah

Letadlo v Madridu padlo k zemi zadní částí

Právo, CNN, Novinky, DPA, rei, nek, Forbes, AP
MADRID
Aktualizováno

Španělské letadlo, při jehož zřícení u Madridu zemřelo minulý týden 154 lidí, udeřilo o zem zadní částí a následně od země odskakovalo po délce asi půl druhého kilometru. Uvedla to agentura AP citující šéfa vyšetřovací komise. Deník ABC dodal, že piloti řídící věži žádný problém nehlásili.

Foto: TVE, Reuters

Trosky letadla Spanairu na záznamu z videokamery.

Článek

Stroj zřejmě ztratil tah. Existuje také možnost, že pilot „přetáhl start“. Vzhledem k tomu, že se jednalo o starší stroj a zkušené piloty, je to ale málo pravděpodobné. Letadlo MD-82 společnosti Spanair se zřítilo krátce po vzlétnutí. Desítka zaměstnanců z kontrolního střediska uvedla, že dvojice pilotů nehlásila žádný problém.

Zpětný chod

Katastrofu letadla možná způsobil fakt, že jeden z motorů byl během startu zapnutý na zpětný chod. Podle španělských médií to naznačují dosavadní výsledky vyšetřování. Tento poznatek ale současně nastoluje řadu dalších otázek. Především je nejasné, jak by se tento mechanismus, používaný při brzdění letadla při přistávání, mohl aktivovat - zda mohlo jít o chybu pilota nebo technický problém.

„Zpětný chod při startu je téměř to nejhorší, co se může stát,“ řekl nejmenovaný pilot listu El Mundo. „Jeden motor tlačí letadlo dopředu, zatímco druhý, na opačné straně, do protisměru,“ dodal.

Hypotéze o zpětném chodu nahrává i sedmivteřinový záznam, který se ze startu havarovaného stroje MD-82 podařilo pořídit. Ze snímku je patrné, že letadlo nemělo dostatečný tah a vzneslo se později, než mělo. Poté se stočilo doprava.

Německý letecký inženýr Jürgen Heermann, jenž v oboru pracuje už 30 let, ale považuje za málo pravděpodobné, že by neštěstí v Madridu zapříčinil zpětný chod motoru. „K jeho spuštění je nutné použít zvláštní páku, což je během startu prakticky vyloučeno,“ prohlásil. Připustil však, že se tato páka posunula do jiné polohy až při nárazu letadla.

Analyzují černé skříňky

Záchranáři mezitím odeslali dvě nalezené černé skříňky k analýze do Velké Británie. Jedna skříňka zachycuje konverzaci mezi piloty a druhá obsahuje letový záznam. Britové potvrdili, že poslední slova pronesená v pilotní kabině znají. Před zveřejněním chtějí zlepšit kvalitu záznamu. Žádný přepis zatím neexistuje.

Letadlo se zřítilo minulou středu krátce po startu. Jeho zadní část udeřila o zem jen nedaleko od startovací dráhy. Letadlo pak od nerovného terénu odskočilo ještě nejméně třikrát, než se vzňalo.

Vyšetřovatelé analyzují motory a další nalezené části, které zcela nezničily plameny. První zpráva o příčinách nehody se očekává za pár týdnů. Definitivní závěry budou za mnohem delší dobu.

Při havárii zemřelo 154 lidí a 18 dalších se zranilo, přičemž 16 jich zůstává v nemocnici.

Lékaři v úterý propustili z nemocnice Beatriz Reyesovou, která jako jedna z mála přežila.

Znovu jsem se narodila, říká žena, která přežila nehodu letadla. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám