Hlavní obsah

VIDEO: Čeští entomologové musí soudu vyvrátit své údajné přiznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ/PRAHA

Ve středu pokračuje v indickém Dárdžillingu soud s českými entomology obviněnými z nepovoleného sběru hmyzu v přírodním parku Singalia, který začal v pondělí. První dva dny procesu patřily obžalobě. Nyní je na řadě obhajoba, které se především pokusí vyvrátit, že by Petr Švácha a Emil Kučera podepsali přiznání, že vstoupili na území rezervace a sbírali tam hmyz pro komerční účely.

Článek

Ve svých výpovědích se jednapadesátiletý Petr Švácha přiznal, že vstoupil na území národního parku Singalia a sbíral tam hmyz. „Během našeho pobytu jsem sbíral larvy, můry a podobně v národním parku a jeho okolí. Přivezl jsem si proto ze své země pomůcky, které jsou k tomu potřeba," uvádí se v textu výpovědi.

O rok starší Emil Kučera zase ve výpovědi uvádí: „Obchoduji s hmyzem a pan Švácha mi pomáhal s jeho určováním.“

Oba tvrdí, že toto nikdy neuvedli, a že text je doplněn do výpovědi dodatečně. Jejich situaci komplikuje, že text je napsán stejnou rukou jako celá výpověď a je v ní zahrnut.

Podle obhajoby "někdo zneužil" bianko podepsané papíry, které si policie od Šváchy a Kučery vyžádala po jejich zadržení s tím, že na nich vyhotoví seznam předmětů a zařízení zabavených entomologům. Údajně šlo až o dvě desítky podepsaných prázdných listů, na které měl být sepsán zabavený nasbíraný hmyz.

Zastupující konzul ČR v Dillí Jan Kreuter tvrdí: „Údajné písemné přiznání obou entomologů je podvrh. Myslím, že obhajoba má dost silné argumenty, aby to prokázala."

Velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček zpochybňuje především strážce parku Singalia. „Právě z jeho dílny vychází většina naprosto nesmyslných obvinění.“

Když s odvoláním na informaci z ambasády strážce uvedl v místním tisku, že se v ČR vůbec nesmí sbírat, hmyz, velvyslanectví se ohradilo a vydalo sdělení, že s ním nikdy nemluvilo.

Entomology zadrželi v červnu

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr.

Na stranu českých vědců se postavili předseda Akademie věd Václav Pačes a šéf Entomologického ústavu Jan Šula. Internetovou petici za propuštění entomologů také podepsaly stovky českých a zahraničních vědců

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám