Hlavní obsah

Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie

Novinky, ČTK, BBC, RIA Novosti
MOSKVA
Aktualizováno

Rusko v úterý uznalo nezávislost gruzínských separatistických republik Jižní Osetie a Abcházie. Oznámil to ruský prezident Dmitrij Medvěděv. USA již dříve proti uznání nezávislosti protestovaly.

Článek

Země o uznání nezávislosti svého severního souseda požádaly minulý týden. V pondělí osamostatnění schválil ruský parlament. Jižní Osetie a Abcházie jsou součástí Gruzie.

"Podepsal jsem dekrety, kterými Ruská federace uznává nezávislost Jižní Osetie a Abcházie," řekl v úterý Medvěděv v ruské televizi. Rusko vyzývá další státy, aby ho následovaly. Není to lehké rozhodnutí, je to ale jediný způsob, jak ochránit lidské životy," dodal.

Americké ministerstvo zahraničí před časem uvedlo, že uznání nezávislosti obou provincií by znamenalo "porušení gruzínské územní celistvosti" a bylo by "proti mezinárodnímu právu". Americký prezident George W. Bush vyzval Rusko, aby "respektovalo své povinnosti a neuznalo tyto separatistické regiony".

Sprnová invaze

Ruští vojáci do Gruzie pronikli před dvěma týdny v reakci na pokus Tbilisi získat vojenskou cestou zpět kontrolu nad Ruskem chráněným odštěpeneckým regionem Jižní Osetií. Rusové donutili gruzínskou stranu k ústupu a nakonec 12. srpna přistoupili na příměří, které zprostředkoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Jeho klíčovou součástí je závazek, že obě strany stáhnou jednotky na pozice před začátkem konfliktu.

Moskva však stáhla své síly jen částečně a ponechala v Gruzii vojáky, které označuje za členy mírových sborů. Gruzie a s ní i Západ takový postup ostře kritizují a tvrdí, že není v souladu s dohodou o příměří.

Alianční spojenci s uznáním nesouhlasí Paříž považuje rozhodnutí Ruska uznat gruzínské separatistické republiky Jižní Osetii a Abcházii za politováníhodné. "Připomínáme, že lpíme na územní celistvosti Gruzie," sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Eric Chevallier. Za "politováníhodné" označila rozhodnutí Ruska i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.Mluvčí britského ministerstva zahraničí sdělila, že Británie rozhodnutí "kategoricky odmítá". "Je to v rozporu s povinnostmi, jimiž Rusko váží rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Nezlepší to vyhlídky na mír na Kavkaze," řekla. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová řekla ČTK, že názor ČR na Gruzii zůstává stejný a dodala, že "Rusko navíc v tomto sporu není nestranné". Italský ministr zahraničí Franco Frattini prohlásil, že uznání separatistických oblastí "není v souladu s mezinárodním právem a že balkanizace Kavkazu podle etnické příslušnosti představuje vážné nebezpečí pro všechny".

Anketa

Měla by Česká republika uznat nezávislost Abcházie a Jižní Osetie?
Ano
61 %
V žádném případě ne, jde o součást Gruzie
33,1 %
Zatím ne, měla by vyčkat vývoje situace
5,9 %
Celkem hlasovalo 15011 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám