Hlavní obsah

Ministr kultury pokáral šéfa knihovny Ježka kvůli blobu

Právo, Lenka Hloušková, František Cinger
PRAHA

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) písemně vytkl generálnímu řediteli Národní knihovny ČR Vlastimilu Ježkovi jeho postup při plánování zvažované výstavby blobu na pražské Letné. Spekuluje se, že jde o předzvěst brzkého Ježkova odvolání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL)

Článek

„Ano, mohu potvrdit, že pan ministr napsal v této věci panu řediteli dopis. Shrnul v něm výtky k soutěži. Vše konzultoval předem s ministerstvem financí (MF), protože je to závažná věc,“ řekl v pondělí Právu mluvčí ministerstva kultury (MK) Jan Cieslar. Dodal, že MF se v názoru ztotožnilo se stanoviskem Evropské komise, která podle antimonopolního úřadu označila soutěž o podobu nové budovy Národní knihovny za nezákonnou.

Jako vítěz z ní letos v březnu vyšel architekt Jan Kaplický.

Výčet chyb při soutěži

„Ministrův list z minulého týdne se věnoval věcné podstatě výtek, výčtu chyb, které se týkaly zvažované stavby a samotné soutěže vybírající vítěze. Pan Ježek na něj obratem reagoval a v pondělí byl jeho list odeslán k nám,“ doplnil Cieslar.

Na dotaz Práva, zda Jehličkův krok může znamenat předzvěst Ježkova odvolání z funkce šéfa knihovny, mluvčí MK reagoval: „Případné Ježkovo odvolání nemohu vyloučit, ani potvrdit. Text dopisu jsem nečetl, ale podle mých informací nic podobného neobsahoval.“

Sám Ježek to, že si s ministerstvem kultury v posledních dnech píše, Právu potvrdil. „Dopis z ministerstva kultury jsem ve čtvrtek dostal,“ řekl v pondělí Ježek.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) (vlevo) a ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Odpůrce a příznivce blobu.foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Podle něj v něm nebyl přímo vysloven požadavek na jeho odstoupení z funkce. „Odpověď ministerstvo dostalo a není důvod zveřejňovat korespondenci s ním bez uzavření jakýchkoli jednání,“ dodal.

Zásah do vlastních řad

Jehličkova kritika směřuje do vlastních řad. Ježek totiž bude za lidovce kandidovat v senátních volbách v Praze 9. Shodl se na tom počátkem června celostátní výbor KDU-ČSL. Tažení proti Ježkovi jinak vede spíše ODS. K odchodu z funkce ho před třemi týdny vyzval pražský primátor Pavel Bém (ODS), který se po prvotním nadšení z Kaplického projektu přidal postupem času k jeho nejostřejším kritikům.

K nejhlasitějším patřil od začátku prezident Václav Klaus. NK už nyní čelí problémy s tím, kam umísťovat nové svazky, jež denně přibývají. Odhaduje, že krize nastane v roce 2010. Oddálit ji má dostavba depozitáře v Hostivaři, kterou MK knihovně přislíbilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám