Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu havaroval Boeing 737, zemřelo 68 lidí

BIŠKEK
Aktualizováno

U kyrgyzského hlavního města Biškek v neděli havarovalo letadlo. Na místě nehody jsou oběti. Boeing 737 letěl z Kyrgyzstánu do Íránu. Na palubě letadla bylo podle posledních informací 90 lidí, 83 cestujících a sedm členů posádky. Podle vlády zemřelo 68 lidí.

Článek

Počet 90 osob na palubě potvrdil kyrgyzský ministr pro výjimečné situace Kamčibek Tašijev. Ten ovšem dříve ruské agentuře Interfax řekl, že letounem cestovalo 123 lidí. Agentura RIA s odvoláním na kyrgyzské vládní zdroje informovala, že neštěstí přežilo 25 z více než 120 osob cestujících boeingem.

I další informace související s tragédií se liší. Agentura AP s odvoláním na letištní úřady sdělila, že stroj směřoval z kyrgyzské metropole do Teheránu. Po deseti minutách letu prý pilot ohlásil technické potíže a řekl, že se vrátí na letiště. Podle ruských tiskových agentur bylo ovšem cílem letu město Mašhad na severovýchodě Íránu.

Společnost Itek Air figuruje mezi více než dvěma desítkami kyrgyzských leteckých společností na černé listině aerolinek, které Evropská unie považuje za nedůvěryhodné. Tyto společnosti z bezpečnostních důvodů nesmějí létat na letiště v zemích Evropské unie.

Z internetových stránek aerolinek Itek Air vyplývá, že jde o devět let starou společnost, jejíž flotilu tvořily tři stroje Boeing 737-200.

Lidé, kteří neštěstí přežili, jsou vážně zranění. Většina z nich utrpěla těžké popáleniny. Na palubě letadla bylo například podle vládní mluvčí i několik basketbalistů jedné biškekské střední školy.

Piloti letadla údajně asi 10 minut po vzlétnutí hlásili technické problémy a chtěli se vrátit na letiště, uvedl zdroj CNN.

Tlaková vlna vymrštila přeživší

Vyšetřovatelé zatím nejsou jednotní v názoru, co mohlo nehodu způsobit. Podle jedné verze selhal motor boeingu, podle jiné nastala chyba v palubním počítači. Podle ministerstva pro výjimečné situace, které citovala agentura ITAR-TASS, došlo při pádu letadla k explozi. Tlaková vlna údajně vymrštila ven dvacítku lidí, kteří nehodu přežili.

V Kyrgyzstánu havaroval Boeing 737, zemřelo 68 lidí. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Společnost Itek Air je na černé listině dopravců EU, nesmí do členských zemí létat, protože její stroje nejsou podle kritérií unie dostatečně bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám