Hlavní obsah

VIDEO: Test Maserati GranTurismo - dálniční expres

Novinky, Martin Žemlička

Osmiválec, 405 koní a maximální rychlost 285 km/h slibují rychlé svezení. Jenže, Maserati GranTurismo není sportovní náčiní v tom klasickém smyslu. Jde o stylové, pohodlné a velmi luxusní auto na zdolávání dlouhých cest.

Článek

Maserati GT je nádherné auto. Z jakéhokoli úhlu. Vypadá luxusně a už na první pohled působí jako auto za tři milióny.

Skvělý dojem se nevytratí ani po otevření dveří – vnitřku vozu jasně dominuje červená kůže, která našla své místo nejenom na předních a zadních sedačkách. Prvotřídní zpracování i lásku k detailu kazí středový panel, který si Italové „vypůjčili“ z koncernu PSA.

:. Část středového panelu je od PSA, jinak je interiér výtečně zpracovaný. Foto: Jan Sajdl

Překvapení nastane, když se posadíte na zadní sedačky. Maserati GT je nemá na rozdíl od většiny konkurentů nouzové nebo rovnou nepoužitelné, ale vcelku pohodlně se tam vejdou dva lidé s výškou kolem 180 cm (vyšší jedinci se budou hlavou dotýkat čalounění stropu). Na kupé jde o velmi slušné hodnoty. I zavazadelník je docela velký, celých 260 litrů (stejně jako Fabia hatchback).

405 koní zápasí s 1880 kilogramy

Motor má stejný blok jako osmiválcové motory od Ferrari. Osmiválec instalovaný do Maserati GT má nádherný zvuk, který se s přibližováním k červenému poli otáčkoměru mění v solidní řev. Už utlumené „pobublávání“ po nastartování motoru zní hodně příjemně.

:. Velké překvapení - vzadu je docela dost místa. Foto: Jan Sajdl

Osmiválec dává 405 koní při 7100 otáčkách a 460 Nm. Jízda s ním je hodně svižná, ale hodnoty zrychlení na stovku, pružné zrychlení či maximální rychlost (285 km/h) neohromí. Bezmála devatenáct metráků pohotovostní hmotnosti je zkrátka znát.

Pokud by někoho zajímala spotřeba, pak při svižné jízdě je to mezi 17 – 20 litry; nám při spořádané tachometrové stotřicítce při jízdě po dálnici ukazoval palubní počítač okamžitou spotřebu necelých 12 litrů. Tankovat stačí pětadevadesátioktanový benzín.

:. Tachometr je ocejchovaný do 320 km/h, GT umí ale "pouhých" 285 km/h. Červené pole otáčkoměru začíná v 7500 otáčkách. Foto: Jan Sajdl

Na limitu překvapivě nedotáčivé

GranTurismo má takřka ideální rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravou (49:51). Na limitu je dlouhou dobu neutrální, a když pneumatiky vzdají souboj s přilnavostí, projeví se kupodivu nedotáčivost. Přetáčivé smyky GT s vypnutou stabilizací umí, ale musíte ho vyprovokovat rozhoupaním, podřazením a pořádnou dávkou plynu. Přesto je pořád pohodlným GT než sportovním vozem typu Porsche 911.

Tlumení nerovností vozovky a nabízený cestovní komfort je i s příplatkovými 20palcovými koly (standardem jsou devatenáctky) přímo ukázkové. K dobře dávkovatelným a účinným brzdám není co dodat, svou práci odvádí velmi dobře.

:. Maserati GranTurismo - nádherné auto od Pininfariny. Foto: Jan Sajdl

Řízení je přesné a poměrně komunikativní, na škodu by ale nebyla větší ostrost a menší přecitlivělost kolem středové polohy.

GéTéčko se dodává výhradně s šestistupňovým automatem. Rychlost řazení je pouze průměrná, převodovka nicméně řadí hladce. Řadit je možné i pádly pod volantem.

Reprezentativní auto, které na tři milióny rozhodně vypadá

Maserati GT je mimořádně pohodlné, reprezentativní, prostorné a výkonné kupé. Na jízdu po okruhu se moc nehodí, nicméně i tak dovede GT zvýšit tep na počkání. Také se připravte, že s ním budete poutat pozornost. Velmi mnoho pozornosti. Při popojíždění ucpaným centrem Prahy jsme si to ověřili na úsměvech velkého počtu mladých a krásných řidiček.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:4244 ccm, osmiválec, zážehový
Max. výkon:298 kW (405 k) při 7100 ot./min.
Max. točivý moment:460 Nm od při 4750 ot./min.
0 - 100 km/h:5,2 s
Nejvyšší rychlost:285 km/h
Kombinovaná spotřeba:14,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1880 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:97 050 eur (přepočítává se dle denního kurzu)

Reklama

Související témata:

Související články

Test Maserati Quattroporte Automatic: squadra azzura

Na test Maserati Quattroporte jsme se strašně těšili. Měl sice být jen dvoudenní, ale i tak je možnost projet se tímto vozem řazen spíš do exotických zážitků,...

Výběr článků

Načítám