Hlavní obsah

Klaus: žádné nebezpečí teď ze strany Ruska necítím

Právo, Novinky, znk, ivi
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus uvedl, že Rusko pro něj v současné době nepředstavuje žádné nebezpečí. Zopakoval také, že radarová základna, jejíž výstavba se plánuje v českých Brdech, není v žádném případě namířena proti Moskvě. Řekl to v rozhovoru pro čtvrteční vydání ruského deníku Kommersant.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Interview se uskutečnilo ještě před nedávným vstupem ruské armády do gruzínské Jižní Osetie.  

Klaus si nemyslí, že se Rusové a Češi z mezinárodně politického a vojenského hlediska nacházejí "na různých stranách barikád“. "Leckdo nás na tyto odlišné barikády sice stále tlačí, ale naším úkolem je tomu zabránit. Netroufám si mluvit za české občany, ale já dnes žádné nebezpečí ze strany Ruska necítím," dodal.

Podtrhl, že Rusko má jiný politický systém, jinou míru politického pluralismu a jiný stupeň demokracie. "Já bych v žádném případě neměnil, ale bát se Ruska je něco úplně jiného," poznamenal.

Klaus zopakoval, že smysl radarové základny USA, která bude v ČR pravděpodobně vybudována, nebude protiruský. "Je to vojenské zařízení, kterých jsou ve světě desítky. Není namířena proti Rusku, a nikdo by to tak neměl vykládat," doplnil.

Podle něj se nedá srovnávat Sovětský svaz a dnešní Rusko a něco zcela odlišného je také ruský národ, který byl obětí komunistického režimu. "Já vůči nim žádnou zášť necítím. Věřím, že se toto pomalu „vyjasňuje“ v celé naší zemi," řekl prezident.

Na Klause v Bratislavě čekali dva demonstranti

Prezident je ve čtvrtek na návštěvě Slovenska. Spolu se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem vzpomíná na srpen 1968.

Prohlídku fotografií narušili dva demonstranti, kteří přišli protestovat právě proti Klausovu postoji z rusko-gruzínskému konfliktu. Na Šafárikově náměstí rozprostřeli vlajku Gruzie a transparent s textem "Oni jsou za Rusko" s fotografiemi Václava Klause, venezuelského prezidenta Hugo Chávéze, kubánského vůdce Fidela Castra, běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a šéfa Hamásu Ismaíla Haníji.

Dvojice držela plakát s fotografiemi světových politiků, kteří mají s Ruskem dobré vztahy.foto: Právo/Ivan Vilček

"Jsou to hlupáci," reagoval Klaus na demonstranty. Odmítl, že se v případě konfliktu na Kavkaze postavil na stranu Ruska. "Já pouze odmítám jednostrannou interpretaci, že Rusko je to zlé a Gruzie je to dobré. Všechno se vidí moc černobíle, a to mi vadí," uvedl Klaus.

"My jsme sem přišli vyjádřit svůj názor. Jsme prostě za svobodu. Možná, že Klausovi to nic neříká a jak jsem slyšela označil nás za hlupáky," řekla Novinkám Martina Tichá, která má slovenské i gruzínské občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám