Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynuli tři polští vojáci

ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/VARŠAVA

Válka v Afghánistánu si vyžádala další oběti mezi koaličními vojáky ze sil ISAF. Ve čtvrtek zahynuli tři polští vojáci, když jejich vozidlo najelo na minu. Čtvrtý voják byl zraněn. Koalice tak ztratila tento týden v Afghánistánu 14 vojáků, v pondělí padlo v tuhém boji deset Francouzů, ve středu koaliční voják, u kterého nebyla zveřejněna národnost.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Letadlo s rakvemi francouzských vojáků v Afghánistánu přistálo v Paříži.

Článek

Velení NATO potvrdilo, že exploze improvizované nálože zabila tři koaliční vojáky. jejich národnost však nezveřejnila. Polská agentura PAP pak oznámila, že padli tři polští vojáci.

Major Jacek Poplawski sdělil, že tři vojáci zahynuli asi 20 kilometrů od základny v Ghazní v centrální části Afghánistánu. Čtvrtý byl vážně zraněn.

Radikálové tvrdě útočí

Počet obětí útoků radikálů se tak tento týden vyšplhal na čtrnáct. V pondělí ve 24 hodin dlouhém boji u Kábulu padlo deset francouzských výsadkářů. Ve středu byl další koaliční voják zastřelen při útoku radikálů. Jeho národnost nebyla zveřejněna.

Letos zemřeli v Afghánistánu už 183 vojáci sil ISAF. Většina jich padla v boji s radikály. Bezpečnostní situace v Afghánistánu se letos výrazně zhoršila a od konce jara je horší než v Iráku.

Koalice ale ohlásila další úspěch. Při akci severně od Kábulu v provincii Laghmán bylo zabito třicet bojovníků Tálibánu. Radikálové se pokusili skupinu vojáků na průzkumné misi přepadnout jako v pondělí Francouze, ale přivolaná vzdušná podpora útočníky účinně zasáhla.

„Při operaci bylo zabito přes třicet radikálů a příslušníci jednotek commandos zničili velký sklad minometných střel a nástražných náloží,“ uvedlo velitelství sil ISAF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám