Hlavní obsah

Microsoft uvedl službu pro tvorbu trojrozměrných fotografií

Softwarová firma Microsoft dnes na internetu zpřístupnila službu pro vytváření trojrozměrných obrazů z uživatelských digitálních fotografií. Photosynth využívá digitální fotografie pro vytvoření trojrozměrného a 360 stupňového obrazu předmětu nebo krajiny, které lze s kýmkoliv sdílet přímo na internetu. Služba je dostupná zdarma.

Foto: Miloslav Fišer , Novinky

Ukázka webové aplikace Microsoft Photosynth

Článek

Díky nové službě Photosynth mohou lidé shlédnout místa a věci, které je běžně velice obtížné navštívit nebo vidět, přibližovat si jednotlivé jejich detaily anebo je naopak sledovat z povzdálí.

Tato technologie s sebou přináší nejenom nové příležitosti a možnosti pro běžné uživatele internetu, cestovatele, fotografy amatéry i profesionály, umělce, muzea, galerie. Photosynth mohou využít také například cestovní kanceláře nebo ubytovací zařízení a restaurace jako součást své prezentace.

Jak služba Photosynth funguje
Photosynth skládá desítky až tisíce běžných digitálních fotografií do detailního 3D modelu snímaného objektu nebo scény. Při skládání snímků Photosynth každý z nich analyzuje, hledá podobnost s ostatními ve vybrané skupině a na základě těchto dat určí, odkud byl snímek pořízen a zařadí mezi ostatní.  Výsledkem je trojrozměrný obraz s možností přibližování a oddalování, který pozorovateli nabídne takřka stejný pohled, který měl autor při pořizování snímků. Trojrozměrné prostředí může vzniknout i z různých fotografií různých tvůrců.  Výsledek funguje jako spojení rychlého prohlížení fotografií a počítačové hry, které uživateli umožní přiblížit si detaily zachycené scény nebo na zachycené prostředí nahlížet s větším odstupem.

Na stránkách výrobce je již nyní připravena řada synthů z míst jako Eiffelova věž v Paříži, Times Square v Londýně, Panthenon v Aténách, nebo Stonehenge ve Velké Británii. Na trhu existují konkurenční programy jako například Make3D, Everyscape nebo Photoshop. Ty mají ale většinou omezenou funkčnost nebo nejsou zdarma.

V Česku chce Microsoft spolupracovat například s redakcí časopisu National Geographic například na zobrazení některých českých nejhezčích míst či neobvyklých rozhledech na Prahu.

Za vznikem aplikace Photosynth stojí spolupráce vývojové divize Microsoft Live Lab a odborníků z University of Washington.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám