Hlavní obsah

Rusko zmrazilo vojenskou spolupráci s NATO

Novinky, ČTK, aš, RIA-Novosti, Aftenpost
OSLO/MOSKVA

Norské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že Rusko přerušilo veškerou vojenskou spolupráci s NATO a jeho členy. Důvodem je postoj aliance ke konfliktu v Gruzii. Rusko ani NATO tuto informaci oficiálně nepotvrdilo. Rusko ale už v úterý uvedlo, že se nezúčastní každoročního vojenského cvičení na Baltu Open Spirit 2008. Odmítlo také povolit vplout americké válečné lidi pro Petropavlovska.

Foto: Novinky

.

Článek

"Norsko zaregistrovalo, že se Rusko rozhodlo v současnosti "zmrazit" veškerou vojenskou spolupráci s NATO a spojeneckými zeměmi," uvedlo na své webové stránce norské ministerstvo obrany. Prohlásilo, že z Moskvy žádnou oficiální nótu neobdrželo. Také bruselské sídlo NATO uvedlo, že dosud tuto informaci neobdrželo.

Rusko se však rozhodlo odříci svou účast na vojenské cvičení na Baltu Open Spirit, což Moskva oznámila už v úterý. K podobnému kroku se kvůli ruské intervenci v Gruzii už dříve rozhodly Spojené státy, které se neúčastní ani zářijového cvičení FRUKUS v Japonském moři . Tato cvičení se konají od roku 1997 v rámci programu Partnerství pro mír. Rusko se jich účastní od roku 2003.

V reakci na ruskou invazi do Gruzie přerušilo v pondělí své vojenské kontakty s Ruskem na neurčito Švédsko.

Počet obětí bojů v Gruzii je nižší

Moskva oznámila první oficiální údaje obětí gruzínského útoku na Jižní Osetii. Jsou o řád nižší, než dříve uváděných 1600 až 2000. "Našli jsme 133 obětí, ale jsou zde další dosud neprozkoumané masové hroby," oznámil na tiskové konferenci zástupce šéfa vyšetřovatelů ruské generální prokuratury Boris Salmaksov. Tvrdí ale, že jich bude více.

:.Zraněný muž při evakuaci z hlavního města Jižní Osetie Cchinvali. foto: ČTK/AP/Musa Sadulayev

Zástupce náčelníka ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn na jiné tiskové konferenci v Moskvě sdělil, že při ozbrojeném konfliktu přišlo o život 64 ruských vojáků a dalších 323 bylo zraněno. Gruzínských vojáků bylo prý zabito 51. Gruzínští představitelé v Tbilisi řekli, že mimo území Jižní Osetie přišlo o život 215 Gruzínů a dalších 1400 utrpělo zranění. Neupřesnili, kolik z toho bylo civilistů a kolik vojáků.

Čísla udávaná oběma stranami nebylo dosud možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám