Hlavní obsah

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

– WASHINGTON

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain dostal poprvé před svého demokratického soupeře Baracka Obamu, a to hned o celých pět procent. Z dosavadních průzkumů přitom vycházel jako favorit listopadové volby hlavy státu Obama.

Článek

McCainovi by v srpnu dalo hlas 46 procent amerických voličů, zatímco Obama by obdržel 41 procent. Ještě v červenci se přitom černošský senátor za Illinois mohl pochlubit náskokem sedmi procent.

Nárůst popularity Johna McCaina následuje po měsíci, v němž arizonský senátor napadal svého soupeře kvůli údajné nezkušenosti a nepřipravenosti vést USA a vysmíval se jeho cestě po Evropě a Blízkém východě.

"Není pochyb o tom, že kampaň na zdiskreditování Obamy se McCainovi nyní vyplácí," uvedl ředitel Zogbyho institutu John Zogby. "Je to zřetelný pokles (popularity) pro Obamu," dodal.

Preference kandidátů na prezidenta USA v srpnu 2008 (v %)
John McCain46
Barack Obama41
Někdo jiný3
Neví10

Podle výsledku průzkumu Američané favorizují McCaina i v ekonomické oblasti. Čtyřicet devět procent amerických voličů má za to, že McCain by byl v souvislosti s americkou ekonomikou lepším prezidentem než Obama. Pro Obamu se v tomto smyslu vyslovilo pouze 40 procent voličů.

Do soboty má Obama zveřejnit kandidáta na viceprezidenta

Obama by měl v nejbližších dnech podle amerických médií oznámit svého kandidáta na viceprezidenta. Na veřejnosti by se s ním měl objevit v sobotu, tedy pouhé tři dny před začátkem celonárodního sjezdu Demokratické strany v Denveru. V pořadí 45. sjezd demokratů, který se uskuteční od 25. do 28. srpna, by měl oficiálně posvětit Obamovu kandidaturu do voleb.

Naopak celonárodní sjezd republikánů začíná až 1. září, takže předpokládaný prezidentský kandidát strany John McCain má na oznámení svého zástupce podle odborníků ještě nějaký čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám