Hlavní obsah

EXKLUZIVNĚ: Facelift Octavie, tajné informace z automobilky

Novinky, maž
Aktualizováno

Mladoboleslavská automobilka má připraven facelift pro druhou generaci Octavie. Zatím bez pozornosti novinářů i veřejnosti dokončuje poslední testovací jízdy před zahájením sériové výroby. S největší pravděpodobností se faceliftovaná Octavia ukáže v říjnu na pařížském autosalonu.

Článek

Druhá generace Octavie se představila v březnu 2004. Čas, kdy téměř všechny automobilky přicházejí s faceliftem, tedy drobnými vylepšeními, právě nastal.

Patrně největší designérskou změnou jsou nové přední světlomety, které mají nyní blíže k poslední generaci Superbu. Z něj dostane Octavia také zpětná zrcátka. Zadní světla zůstanou stejná, pouze by z nich měla zmizet prostřední úzká linka.

:. Ze zadního světlometu by u faceliftované verze zmizet červený pruh. Světla by tedy mohla vypadat podobně jako na naší fotomontáži. Fotomontáž: Novinky.cz

Octavia by měla dostat nový motor – koncernový 1,4 TSI, který je „dopován“ turbodmychadlem i kompresorem. Výkon by se mohl pohybovat, stejně jako u Superbu, na hodnotách 125 koní (92 kW) a 200 Nm od 1500 otáček.

Hovoří se i o nahrazení turbodieselů systémem common-rail (namísto nynějšího systému čerpadlo-tryska), tuto informaci ale nemáme potvrzenou. Spekulací je rovněž nasazení šestiválcového benzínového motoru 3,6 FSI (260 k) pro vrcholnou verzi RS.

V Paříži Octavia, dále Yeti a Superb kombi

Omlazenou Octavii si na vlastní oči budete moci prohlédnout začátkem října na autosalonu v Paříži. Do prodeje by se měla dostat začátkem roku 2009.

Dále bude následovat malý sportovně užitkový model Yeti (uvidíme sériovou verzi v Ženevě v březnu 2009?) a za rok přijde Superb ve verzi kombi. Setkáme se s ním pravděpodobně na podzimním autosalonu ve Frankfurtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Škoda Octavia 1,8 TSI: zapomeňte na TDI

O zatím poslední generaci Škody Octavie se již napsalo mnohé, tento článek se proto více zaměří na relativně nový benzínový motor 1,8 TSI, který nepřímo...

Výběr článků

Načítám