Hlavní obsah

Poslanci se přeli o zelené karty, levice varovala před přílivem imigrantů

Novinky, znk
PRAHA

Poslanci se v úterý odpoledne sešli na mimořádné schůzi, aby v druhém čtení projednali několik sociálních zákonů. Předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) svolal zasedání na žádost poslanců ODS. Nejvíce se poslanci přeli o novelu zákona o zaměstnanosti, z opozičních lavic místy zněla až národnostní rétorika.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva ministr práce Petr Nečas, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a premiér Mirek Topolánek.

Článek

Novela zákona o zaměstnanosti by podle záměru vlády měla platit od příštího roku. Norma zkracuje dobu podpory v nezaměstnanosti o měsíc a mění i výši dávek. "Chceme motivovat občany k aktivnímu chování na trhu práce a aby nespoléhali dolouhodobě na systémy sociální ochrany," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Zákon také zavádí zelené karty pro zahraniční pracovníky, tedy pobytové vízum a pracovní povolení v jediném dokumentu. Cizinec by je mohl získat na místo, které se nepodařilo obsadit zájemcem z ČR či EU. O kartu by žádal přímo ve své vlasti. "Zelené karty debyrokratizují a snižují korupční potenciál v oblasti zahraniční pracovní síly," podotkl ministr.

Vláda chce příchodem pracovní síly ze zahraničí řešit nedostatek pracovních sil v průmyslu, stavebnictví a dalších oborech.

Zaorálek: nechceme ghetta Turků a Arabů

Opozice kritizovala krácení podpor, ale zejména systém zelených karet a možnost cizinců získat pracovní místo, které neobsadil Čech nebo jiný občan EU. Místy z úst levicových poslanců šla až pravicová rétorika.

"Měli bychom se vyhnout tomu, aby u nás vznikla ghetta Turků a Arabů," řekl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj by zelené karty mohly být vystaveny "statisícům přistěhovalců z Třetího světa". "Máme na to, abychom takový příval nekvalifikovaných zaměstnanců zvládli?," ptal se rétoricky.

Zaorálkovi vadí, že se zákonem nezabýval bezpečnostní výbor Sněmovny, přestože se podle něj jedná o bezpečnostní riziko. "Díky přílivu imigrantů bude Evropa ztrácet svou indentitu a civilizační styl," varoval.

"Vláda Mirka Topolánka otevírá Českou republiku přílivu lidí z Afriky a Asie. To si dejte na billboard," hřímal zase místopředseda poslanců ČSSD David Rath. Podle něj se vyspělé státy otevírají přílivu mozků a ne nekvalifikovaných pracovníků.

Normu kritizovali i někteří koaliční poslanci. Podle člena KDU-ČSL Ludvíka Hovorky může zavedení zelených karet znamenat tlak na snížení mezd a zdravotní rizika.

Sociální dávky by v Praze měly vyplácet úřady práce

Sociální dávky by v Praze od příštího roku už nemusely vyplácet radnice, ale úřady práce. S převodem agendy počítá novela zákona o státní sociální podpoře, kterou sněmovna pustila do závěrečného projednávání. Hlasovat by o ní mohla v pátek. Úřady práce vyplácejí dávky v celé republice kromě Prahy, kde je vydávají úřady městských částí.

Norma má situaci v Česku podle ministra práce Petra Nečase (ODS) sjednotit a zjednodušit. Uvedl, že zatímco činnost úřadů práce se hradila ze státního rozpočtu, radnice dostávaly od státu jen příspěvek. "Dál to odmítají," uvedl Nečas.

Předseda sněmovního sociálního výboru Zdeněk Škromach (ČSSD) navrhoval, aby změna začala platit až od roku 2010. Podle něj převod během několika měsíců vyvolá organizační problémy.

Schůze se odehrála v budově parlamentu, kde stále pokračuje rekonstrukce. Při hlasování se tak poslanci museli obejít bez elektronického zařízení, které ještě nebylo nainstalováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám