Hlavní obsah

VIDEO: Slováci už razí první euromince

– KREMNICA • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Kremnica)

První slovenské euromince jsou na světě. S ražbou euromincí začala v úterý státní mincovna v Kremnici. Jak Právu potvrdil šéf marketingu mincovny Jaroslav Setnický, pro začátek se vyrazí 500 miliónů kusů slovenských euromincí.

Slováci už razí první eurominceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

"Na jejich výrobu budeme potřebovat asi 2400 tun materiálu,“ uvedl Setnický. Kremnická mincovna už jednou podobnou situaci zažila. "Kremnické dukáty se ve 14. století staly evropskou tvrdou valutou na několik století,“ uvedl Setnický.

Mince v hodnotě jeden, dva a pět centů jsou z ocele podkovány mědí, mince 10, 20 a 50 centů jsou ze slitiny mědi, zinku a cínu. V případě jedno a dvou eurových mincí se jedná o slitinu mědi a niklu.

:. V kremnické mincovně se v první vlně vyrazí 500 miliónů jednoeurových mincí.foto: Právo/Ivan Vilček

Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských euromincí v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvoukříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů vrch Kriváň.

:. Slovenská euromince v hodnotě jednoho eurafoto: Právo/Ivan Vilček

Slovenské koruny postupně zmizí

Slovenská měna bude postupně stahovaná. Z oběhu by se mělo vrátit 148 miliónů kusů bankovek a 453 miliónů mincí. Banky budou bezplatně měnit korunové mince šest měsíců po zavedení eura, bankovky ještě rok. Zajímavé je, že 16 dnů po prvním lednu 2009 ještě bude možné platit i v korunách, ale zpět dostane nakupující už jenom eura.

:. Novou slovenskou eurominci si přišel prohlédnout i slovenský ministr financí Ján Počiatekfoto: Právo/Ivan Vilček

Slovensko si před zavedením eura 1. ledna 2009 půjčí od rakouské národní banky 188 miliónů eurobankovek v celkové hodnotě sedmi miliard euro.

"Převoz eurobankovek budou zabezpečovat speciální jednotky obou států," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Všechny eurobankovky, které se budou začátkem roku 2009 na Slovensku používat, budou zapůjčeny z Rakouska.

V průběhu prosince si budou moci zájemci koupit takzvaný startovací balíček s euromincemi, který by měl Slovákům přechod na euro usnadnit. Obsahovat bude 45 kusů mincí v hodnotě 500 slovenských korun (16,6 eura). Celkem bude k dispozici 1,2 miliónu balíčků.

:. Mincovna v Kremnici začala s ražbou prvních slovenských euromincí.foto: Právo/Ivan Vilček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám