Hlavní obsah

VIDEO: Rozbouřená řeka smetla autobus na Haiti, padesát mrtvých

– PORT AU PRINCE/MIAMI/HAVANA • Aktualizováno

Nejméně padesát lidí zahynulo v neděli na Haiti, když se autobus pokoušel projet přes řeku rozvodněnou řeku. Přes dvacet lidí se zachránilo. Oběti lze připočíst na vrub tropické bouři Fay, která v sobotu přinesla na Haiti prudké deště.

Foto: Reuters

Satelitní snímek tropické bouře Fay

Článek

Autobus smetla řeka Glance ve městě Bomont v jihozápadní provincii Grand-Anse. Zachránily se dva tucty z asi osmdesáti cestujících, zbytek zahynul.

"Řeka je smetla jako naplavené dříví,“ uvedl starosta města Oreste Andre pro agenturu Reuters. Další se utopili v kabině autobusu, kde zůstali uvěznění. Podle některých svědectví se autobus převrátil na mostě.

Satelitní snímek tropické bouře Fay foto: Reuters

Lidi, které se podařilo zachránit, se dokázali udržet na střeše potopeného vozidla. Mezi zachráněnými je i několik žen a dětí.

Na Haiti si bouře ještě před nehodou vyžádala čtyři oběti a jednu v Dominikánské republice. Všichni při záplavách. Dva lidé zemřeli na Jamajce, když uvízli v autě v povodních.

:. Surfař v Havaně na vlně před příchodem bouře Fayfoto: Reuters/Claudia Daut

Tropická bouře, která může zesílit na hurikán, míří směrem na Kubu a na Floridu. Ostrovy Florida Keys může zasáhnout za 36 hodin.

Na Floridě i na Kubě probíhají evakuace. Kuba nařídila evakuaci 10 000 lidí z nízko položených oblastí čtyř provincií na západě ostrova, kam je nyní uzavřen přístup. Níže položené pobřežní oblasti Kuby hlásí menší záplavy, ale žádné větší škody. Srážky nicméně mohou být až dvaceticentimetrové.

:.Turisté opouštějí floridské ostrovy Key West. foto: ČTK/AP

Floridské ostrovy Key West opouští na 25 000 lidí.Ropná společnost Shell také evakuovala na 360 lidí z těžních věží v Mexickém zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám