Hlavní obsah

Ruský prezident podepsal dohodu o příměří v Gruzii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsal v sobotu dohodu o příměří v Gruzii. Jeho gruzínský protějšek Michail Saakašvili dokument podepsal v předchozí večer. Moskva přistoupila na příměří už v úterý, nadále však pokračovala ve vojenských akcích na gruzínském území.

Foto: RIA NOVOSTI/Kremlin/Vladimir Rodionov , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Organizace Human Rights Watch uvedla, že při úterních náletech byly nasazeny i kazetové bomby.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v pátek vyzvala Rusko, aby své vojáky z Gruzie okamžitě stáhlo. Ruská strana dala už dříve najevo, že s okamžitým stažením nepočítá. Riceové ruský protějšek Sergej Lavrov však v pátek večer zopakoval, že Moskva svým závazkům z dohody o příměří dostojí.

Konflikt na Kavkaze
Boje v Gruzii a jejích separatistických provinciích Jižní Osetie a Abcházie propukly minulý pátek. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.
Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.
Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje.

O budoucnosti Jižní Osetie a Abcházie se bude jednat

Příměří a ukončení vojenských operací má být výchozím bodem pro budoucí politická jednání o budoucnosti gruzínských odtrženeckých regionů. Rusko považuje setrvání provincií pod Gruzií za nepravděpodobné. Prezident Dmitrij Medvěděv však v pátek naznačil, že by východiskem mohla být třetí cesta, snad jakási částečná samostatnost. Medvěděv představu nekonkretizoval.

Spojené státy a Gruzie požadují rychlé vyslání mírových sil do oblasti. Podle Riceové o tom budou v úterý jednat ministři zahraničí Evropské unie. Účast na případné misi příslíbila i Česká republika ústy šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Související články

Gorbačov: Konflikt zahájila Gruzie

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov uvedl v programu americké televize CNN, že není pochyb o tom, že konflikt v Jižní Osetii vyprovokovala Gruzie. Gruzínský...

Výběr článků

Načítám