Hlavní obsah

Policie: Inženýři věděli o špatné statice mostu ve Studénce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, alt, hon, kij

Policie obvinila dva inženýry Zdeňka Malého a Oldřicha Magnuska kvůli nehodě ve Studénce z obecného ohrožení. Věděli prý o špatné statice mostu a neučinili opatření. Prokázaly to fotky od občanů.

Článek

„Byli jsme schopni prokázat odpovědným osobám, že jim bylo známo, že na stavbě se vyskytuje vážná statická závada, a klademe jim za vinu, že neprovedli opatření, aby zajistili most proti pádu konstrukce," popsal šéf vyšetřovacího týmu Jiří Jícha.

Podle něj se policii přihlásil člověk, který si tři dny před nehodou most ze zájmu fotil. Policie fotky prozkoumala a zjistila, že už tehdy bylo vidět, že most má špatnou statiku.

Letecký záběr místa železničního neštěstí. Foto: Policie ČR

Zaměstnanci stavby prý na závadu přišli 6. srpna a snažili se ji opravit. Podle soudního znalce ale byla závada taková, že měli práce zastavit, zavolat statika a také informovat provozovatele trati. To ale neudělali a na stavbě zřejmě dál pracovali.

Vedení stavby tehdy dokonce pořídilo fotografie a poslalo je vedení Ostravských dopravních staveb. Z fotografií je patrné, že nosník je ohnutý a zaměstnanci se pod něj podle policie snažili navařit podpůrný obdélník. "Kvalita sváru byla ošemetná," řekl Jícha.

Jeden z poškozených mostních stavebních prvků ukazuje hlavní vyšetřovatel případu Jiří Jícha (uprostřed). foto: Právo/Radim Kijonka

Most se o dva dny později zřítil, těsně před tím, než místem projel vlak EuroCity. Při nárazu zemřelo sedm lidí, dalších 63 se zranilo.

Spadlá konstrukce mostu. Foto: Policie ČR

Muži budou stíháni na svobodě

Obvinění muži byli v pátek odpoledne vyslýcháni. Jícha proto nemohl říci, zda svou odpovědnost přiznali či nikoliv.

"Neshledali jsme důvody vazby a budou stíháni na svobodě," doplnil státní zástupce Aleš Kopal.

Podle mluvčího společnosti Bögl a Krýsl Jana Nováčka stojí firma za oběma obviněnými i nadále. „Propuštěni určitě nebudou,“ poukázal s tím, že společnost si není vědoma, že by něco na stavbě zanedbala. „Musíme se nejprve seznámit s celým obviněním a prostudovat ho. Teprve potom se k němu budeme moci více vyjádřit,“ dodal Nováček k obvinění Magnuska a Malého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám