Hlavní obsah

Dohoda Polska s USA o štítu nebude nepotrestána, řekl ruský generál

– MOSKVA
Právo, Novinky, ČTK, rei, RIA Novosti

Dohoda USA a Polska o umístění sil s antiraketami na polském území zhorší rusko-americké vztahy a nemůže zůstat „nepotrestána“, řekl v pátek v Moskvě zástupce náčelníka ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn. Polsko uzavřelo dohodu se Spojenými státy v předchozí den.

Článek

Ruský generál možné odvetné kroky Moskvy neupřesnil, ale Rusko již dříve například varovalo, že může zaměřit své rakety na státy, kde prvky amerického štítu budou rozmístěny, což je podle amerických plánů v Polsku a v Česku.

Polsko se s USA na antiraketách dohodlo ve čtvrtek. Američané plánují na jeho území umístit deset střel GBI, které jsou schopné ničit nad atmosférou nepřátelské balistické rakety. Na oplátku dostanou Poláci rakety typu Patriot, které jsou schopné ničit i balistické střely krátkého a středního doletu v poslední fázi letu.

Radar, který bude antirakety navádět, má být umístěn v Brdech. Hlavní česko-americká smlouva o radaru už byla podepsána v červenci.

Střely by mohly být u Redzikowa

Starosta polského Redzikowa u Slupska asi třicet kilometrů od Baltského moře v červnu prohlásil, že základna se sily pro střely bude s největší pravděpodobností stát na bývalém vojenském letišti v těsné blízkosti redzikowského sídliště a rodinných domků. Od centra Slupska je vzdáleno 2,5 kilometru.

„Navrhovali jsme, aby základna vznikla tam, kde ještě nejsou sítě, letiště by tak mohli využívat civilní obyvatelé i ti v uniformách. Náš návrh byl ale zamítnut,“ uvedl starosta.

foto: Právo/ti

Američané zrušili plánované cvičení s Rusy

Proti americkému štítu ve střední Evropě bylo Rusko od prvopočátku. Obává se, že systém je primárně zaměřen na něj a nikoliv proti potenciální hrozbě z Blízkého východu či Severní Koreje. Podezření v pátek znovu zopakoval ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Ruský generál varoval před zhoršením rusko-amerických vztahů, ty ale už jsou vyhrocené v souvislosti s konfliktem v Gruzii. Američané vyzývají Rusko ke stažení z prozápadní Gruzie, Moskva zase dala najevo, že by mohla uznat jednostranné vyhlášení samostatnosti gruzínských provincií Jižní Osetie a Abcházie. Ruské jednotky v Gruzii zůstávají, Moskva oznámila jejich pomalé stahování.

Spojené státy a Británie mezitím oficiálně potvrdily zrušení účasti na společném námořním cvičení Ruska a NATO. Týdenní cvičení mělo v Japonském moři začít právě v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám