Hlavní obsah

U boeingu letecké společnosti Qantas se za letu uvolnil krycí panel

– SYDNEY/SINGAPUR/WASHINGTON
CNN, ČTK, BBC, aš, ABC, AFP

Problémy australské letecké společnosti Qantas nekončí. Po přistání v Singapuru bylo při prohlídce Boeingu 747-400 zjištěno, že přístupový panel k jednomu ze čtyř motorů se za letu ze Sydney uvolnil. Podle společnosti nebyla bezpečnost cestujících nijak ohrožena.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Stroje Qantasu na letišti v Sydney

Článek

„Nemělo to vůbec žádný vliv na bezpečnost letu,“ uvedla mluvčí společnosti s tím, že přístupový panel o rozměrech 30 krát 30 centimetrů je jen krycí, nikoli nosný. Podle ní se jen uvolnil. Byl připevněn na místo a stroj po šesti hodinách pokračoval v letu do Londýna.

Nejzávažnější v sérii problémů Qantasu byla exploze tlakové láhve s kyslíkem, která minulý měsíc za letu vyrvala do trupu díru. Stroj nouzově přistál na Filipínách.

Ve středu Boeing 47-300 měl problémy s jedním z motorů, jehož tah poklesl na nulu. Stroj přesto bezpečně přistál v Auckladnu. O den později selhala hydraulika natáčení předního podvozku Boeingu 767. Ranvej musela být na 40 minut uzavřena, protože na ní byla uniklá hydraulická kapalina.

Boeing Qantasu musel nouzově přistát i v Manile.foto: Reuters/Romeo Ranoco

Na začátku týdne stáhl Qantas šest letadel ze služby, když se zjistily praskliny v přední části přetlakového prostoru.

Australský úřad pro bezpečnost civilního letectví vyjádřil znepokojení nad problémy Qantasu. Australský ministr dopravy Anthony Albanese uvedl, že by se problémy Qantasu neměly přehlížet, ale že společnost patří stále k nejlepším na světě. Nikdy nezaznamenala žádnou havárii.

Problémy leteckých společností s bezpečností na sebe poutají v posledních měsících velkou pozornost zejména poté, co bylo zjištěno, že v USA dopravci provozovali letadla, které nebyla kontrolována a nebo je po zjištění závad neodstavili.

Velká pokuta pro American Airlines

Americký úřad pro letectví (FAA) obvinil ve čtvrtek leteckou společnost American Airlines z porušení bezpečnostních pravidel. Ponechala v provozu dvě letadla MD-83 i poté, co piloti oznámili problémy s autopilotem.

Letadla poté letěla ještě 58krát.

FAA současně navrhl udělit aerolinkám pokutu 7,1 miliónu dolarů (117,6 miliónu Kč), což je jedna z nejvyšších pokut, jaké doposud uložil. American Airlines ji považují za příliš vysokou a hodlají se proti ní odvolat.

:.Odstavené stroje MD-80 společnosti American Airlines

:.Odstavené stroje MD-80 společnosti American AirlinesZdroj: PLANES/Honza Hamerník

American patří mezi největší aerolinky na světě. Měsíčně uskuteční kolem 60 000 letů. Svou pozici ještě posilují, protože tento týden byla stvrzena jejich dohoda o kooperaci s největším britským dopravcem British Airways a španělskou Iberií.

Spolupráce ještě nebyla posvěcena antimonopolními úřady. Konkurenční Virgin Atlantic ji napadají, American Airlines a British Airways sůpolečně obsazují na londýnském letišti Heathrow polovinu stání.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká letecká doprava se hroutí

Americká vnitrostátní letecké doprava se tento týden hroutí kvůli stupňujícím se problémům se stárnoucí flotilou. Problémy, které se táhnou už několik týdnů,...

Výběr článků

Načítám