Hlavní obsah

Klaus nechce očerňovat Rusko, Gruzie prý není "zlatá"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus zatím nechce zaujímat zásadní stanoviska ke kavkazskému konfliktu mezi Gruzií a Ruskem, ale podle svých slov se odmítá vézt na módní vlně označující Rusko za "zlé" a Gruzii za "zlatou". Uvedl to pro Rádio Česko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jsem smutný z toho, že zase se nechce brát realita, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací - a ona to tragická situace pro milióny lidí na Kavkaze v každém případě je a obětí jsou vždycky ti normální lidé, a ne ti politici,“ řekl Klaus.

"Ten postoj, který zaujala čtveřice mých kolegů - baltských prezidentů, včetně prezidenta polského ve své deklaraci, prostě takhle já tu situaci nevidím,“ reagoval Klaus na společné vyjádření ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, estonského Toomase Hendrika Ilvese, litevského Valdase Adamkuse a lotyšského premiéra Ivarse Godmanise a polského prezidenta Lecha Kaczyńského .

Ti před několika dny v Tbilisi podpořili gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho na mnohatisícovém mítinku na podporu nezávislosti a územní celistvosti Gruzie.

Do Gruzie minulý týden vtrhly ruské jednotky poté, co gruzínská armáda zasáhla proti separatistům v Jižní Osetii. Rusko je terčem kritiky USA i EU za vstup svých vojsk na území cizího státu, Moskva tvrdí, že zákrok vyprovokoval prezident Saakašvili tvrdým postupem proti ruským občanům v odštěpeneckém regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Gorbačov: Konflikt zahájila Gruzie

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov uvedl v programu americké televize CNN, že není pochyb o tom, že konflikt v Jižní Osetii vyprovokovala Gruzie. Gruzínský...

Výběr článků

Načítám