Hlavní obsah

Lidé posílají do soutěže Rostlina s příběhem i fotky z exotických oblastí

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od začátku června se mohou vědci i amatérští milovníci přírody zapojit do netradiční fotosoutěže Rostlina s příběhem. Organizátoři z Ústavu experimentální botaniky již zaznamenali velký zájem z řad veřejnosti. Lidé do soutěže zasílají příběhy rostlin z české přírody, ale i z exotické ciziny.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úspěch v soutěži Rostlina s příběhem nezaručí pouze fotografické umění. Každý obrázek musí být doplněn autorským textem - příběhem rostliny, který by se měl zmiňovat například o její biologii nebo významu pro lidi.

Autorem nápadu na uspořádání fotosoutěže Rostlina s příběhem je doktor Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky. Do soutěže lze přihlašovat i fotografie pouhých částí rostlin nebo dokonce mikroskopických snímků buněk.

Vědci se zatím do soutěže příliš nehrnou

"Lidé posílají snímky z české přírody a botanických zahrad, ale také ze zahraničí – dokonce až z pralesů Jižní Ameriky. Těší nás velký zájem v juniorské kategorii. Kupodivu se do soutěže zatím příliš nehrnou vědci, přestože zde mají vynikající příležitost seznámit veřejnost se svou prací prostřednictvím fotografií. Největší nápor registrací a příspěvků ovšem čekáme v posledních týdnech před uzávěrkou. Doufám tedy, že i vědci se nakonec zapojí", říká doktor Kolář.

Do ukončení příjmu přihlášek ještě zbývá necelý měsíc. Chcete-li se zapojit, máte možnost do 15. září. Soutěží se ve třech kategoriích: junioři do 20 let, profesionální biologové a veřejnost. V každé kategorii jsou vypsány atraktivní ceny: 1. cena 10 000,- Kč, 2. cena 5 000,- Kč a 3. cena 3 000,- Kč.

K představení nejlepších fotopříběhů dojde v průběhu Týdne vědy a techniky (3. až 7. listopadu). "Pro výstavu chystáme kromě fotografických rostlin s příběhem ještě několik ‚trojrozměrných‘. Víc ale prozrazovat nebudu, necháme si je jako překvapení", sdělil Jan Kolář.

Veškeré informace o soutěži jsou na internetové stránce fotopribeh.avcr.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám