Hlavní obsah

Rozhodněte, co dál, a my vás podpoříme, slíbil Medvěděv Osetii a Abcházii

– MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv slíbil gruzínským separatistickým provinciím Jižní Osetie a Abcházie podpořit jakékoliv jejich příští rozhodnutí ohledně vlastního statutu. Proruské regiony se prohlásily samostatnými v devadesátých letech. Žádná země, včetně Ruska, však jejich nezávislost neuznaly.

Foto: RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv dal slib v Kremlu při setkání s vůdci provincií, kteří při něm podepsali dokument o příměří předložený francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Moskva ho přijala už v úterý.

"Nejenže (rozhodnutí regionů o svých hranicích) podpoříme, ale také je zaručíme. Na Kavkaze i ve světě," řekl Medvěděv. Znovu tím naznačil, že by Rusko mohlo jednostranné prohlášení nezávislosti regionů na Gruzii uznat.

Moskva už dříve dala na srozuměnou, že by v reakci na uznání samostatnosti Kosova na Srbsku mohla uznat nezávislost kavkazských regionů. Po zásahu gruzínské armády v Jižní Osetii se rovněž vyslovila proti budoucí přítomnosti gruzínských vojáků v obou provinciích.

Kosovo se od Srbska odtrhlo v únoru. Uznalo ho přes 40 států, mezi nimi USA a většina členských zemí Evropské unie, včetně ČR .

Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje.
Poslanci ruského parlamentu 21. března prezidentovi Putinovi doporučili, aby ve světle jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova diplomatické uznání gruzínských separatistických regionů zvážil.
JIŽNÍ OSETIE:
Počet obyvatel: asi 70 000 Hlavní město: Cchinvali Hlavní jazyky: osetština, gruzínština, ruština Hlavní náboženství: pravoslavné křesťanství Měna: ruský rubl, gruzínské lari
ABCHÁZIE:
Rozloha: 8600 km2 Hlavní město: Suchumi Obyvatelstvo: okolo 250 tisíc lidí, většinu tvoří Rusové a Abcházci, kteří mají ruské pasy. Gruzínci jsou po válce v letech 1992–3, kdy jich značná část uprchla, nyní v menšině. Jazyk: abcházština, ruština, gruzínština. Náboženství: křesťanství, islám. Přírodní zdroje: citrusy, tabák, čaj, dřevo.

Reklama

Výběr článků

Načítám