Hlavní obsah

VIDEO: V Praze přistálo letadlo s Čechy z Gruzie

PRAHA

Na pražském kbelském letišti ve středu večer přistál armádní speciál s lidmi, kteří se vrátili z válkou postiženého Kavkazu. Letadlo do Česka přiletělo z arménského Jerevanu, přímo do Gruzie se létat nedá. Do válkou postižené země ráno odvezlo zdravotnický materiál, zejména obvazy, balíčky první pomoci, ale i o krev a krevní plazmu.

Češi z válkou postižené Gruzie přiletěli do PrahyVideo: ČTK

 
Článek

"Letadlo do Česka dopravilo 11 Čechů, čtyři Poláky, dva Slováky a tři Gruzínce," řekl Jaromír Pešek z Hasičského sboru hlavního města Prahy.

Letadlem do Prahy přicestovala také třiadvacetiletá studentka Irina, která strávila tři týdny v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Návštěvu svého přítele musela kvůli konfliktu předčasně ukončit. Konflikt sice v ulicích Tbilisi nijak nezaznamenala, reagovala ale na výzvu české ambasády k opuštění země, o níž ji informovala matka.

Evropské země v poslední době urychlují stahování svých občanů z Gruzie, která již několik dní vede krvavý konflikt s Ruskem. Více než pět desítek českých občanů se do Česka vrátilo v předchozích dnech polskými speciály přes Varšavu.

Spor mezi Moskvou a Tbilisi vznikl kvůli proruské provincii Jižní Osetie, kterou se pokusily dobýt gruzínské jednotky. Gruzínci se však střetli s ruskou armádu, která na ně zaútočila i mimo sporný region. O víkendu se boje rozšířily i na další gruzínskou separatistickou oblast, Abcházii. Válčení si podle různých zdrojů vyžádalo tisíce mrtvých.

Obě země sice už za asistence Francie souhlasily s příměřím, Rusko jej ale údajně porušilo, protože jeho tanky i poté postupovaly dál do vnitrozemí. Do sporu se ve středu vložily i USA a do Gruzie má přiletět tamní ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám