Hlavní obsah

Češi masivně vyzbrojovali Gruzii, tvrdí Rusko

Právo, mcm, jon

Česko bylo v uplynulých dvou letech největším dodavatelem tanků, samohybných děl a dělostřelectva pro Gruzii. Z údajů ruského ministerstva obrany, které zveřejnil list Komsomolskaja pravda, vyplývá, že jí dodalo také raketomety. Moskva obviňuje Gruzínce, že právě palbou z tanků a raketometů masakrovali obyvatelstvo Cchinvali.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Gruzínští vojáci se stahují z Cchinvali v Jižní Osetii.

Článek

Za uplynulé dva roky dodalo Česko Gruzii podle ruských údajů 120 tanků T-54/55 a pětapadesát tanků T-72. Zatímco T-55 jsou pro moderní armádní operace zastaralé, proti chabým silám typu jihoosetinské separatistické armády to mohou být účinné zbraně.

Naopak T-72 jsou nejmodernější tanky, jimiž česká armáda disponuje. Moskva tvrdí, že z Česka bylo za poslední dva roky vyvezeno do Gruzie i 24 samohybných kanónových houfnic ráže 152 mm a 36 houfnic D-30 ráže 122 mm. To jsou ve svých třídách nejmodernější zbraně ve výzbroji armády ČR, jak vyplývá z údajů zveřejněných na internetové stránce ministerstva obrany.

Gruzínská armáda má podle internetové Wikipedie také 48 systémů RM-70 Grad, což jsou původně sovětské raketomety namontované na české nákladní vozy značky Tatra. Webová stránka českého ministerstva obrany uvádí, že tento raketomet je „charakteristický velkou mohutností palby, tzn. až 256 kg trhaviny při odpálení jedné salvy – 40 nábojů“.

Podle ruských údajů dodalo Česko Gruzii za poslední dva roky šest těchto raketometů. Tbilisi v uplynulých letech získalo také deset letadel L-29 Delfín, která mu dodala Ukrajina. Ta byla podle ruských údajů po Česku druhým největším vývozcem tanků do Gruzie. Větší kvanta zbraní prodaly Gruzii také Spojené státy, Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Turecko, Izrael a Bosna.

Vývoz do Gruzie prudce rostl

České ministerstvo zahraničí (MZV), jež povoluje vývoz armádních komodit, se k českému vývozu zbraní do Gruzie včera nevyjádřilo s tím, že podle něj spadá věc pod Licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Podle poslední dostupné výroční zprávy MZV o prodeji zbraní (za rok 2006) dodalo Česko Gruzii 42 houfnic D-30 ráže 122 mm a část ze 37 prodaných tanků T72 a T-55 (kromě Gruzie je kupovalo ještě Slovensko).

Hodnota prodeje zbraní do Gruzie vzrostla podle statistik MZV od roku 2003 do roku 2006 z 1,3 miliónu eur (32 miliónů korun) na více než 6 miliónů eur (asi 144 mil. Kč).

Hodnota prodeje zbraní do Gruzie vzrostla podle statistik MZV od roku 2003 do roku 2006 z 1,3 miliónu eur (32 miliónů korun) na více než 6 miliónů eur (asi 144 mil. Kč).V roce 2007 byly do Gruzie podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského vyvezeny zbraně a speciální materiál za celkem 13,244 miliónu eur (317 miliónů korun).

Téměř 99 procent z tohoto objemu bylo určeno pro gruzínské ozbrojené síly, tedy pro pozemní armádu, letectvo a námořnictvo.

Podle Bartovského tvořilo 42 procent z celkového vývozu střelivo a speciální součásti pro zbraně, velkorážovou výzbroj a vrhače. Vozidla pro vojenské použití a jejich součásti představovala 30 procent vývozu a 23 procent vojenská infračervená zařízení. Již dříve, v letech 2002 a 2003, byl Licenční správou MPO povolen vývoz letounů SU25 ze zásob Armády ČR. Letouny SU-25 jsou páteří gruzínského letectva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám