Hlavní obsah

Konkurence nového iPhonu nabízí už teď zajímavější alternativy

Novinky, Miloslav Fišer, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od mobilu požaduje většina z nás daleko více, než jen „pouhé“ telefonování a posílání textových zpráv. Mobilní telefon se za posledních deset let proměnil v malý kapesní počítač. Velkou pozornost si chytré mobily a komunikátory získali s příchodem iPhonu od Apple. Tento populární telefon však není na našem trhu jediným favoritem ke koupi.

Článek

Chytré mobilní telefony můžeme pořídit za cenu od několika tisíc do zhruba dvaceti tisíc korun. Všechny modely obsahují programovou výbavu k plánování schůzek, k uložení kontaktů a dalších informací o osobách.

Nedílnou součástí komunikátorů do dlaně je pokročilý operační systém. Nejčastěji narazíme na produkty Microsoftu (různé mutace softwaru Windows Mobile) a nebo nejvíce rozšížený konkureční systém Symbian, který ve svých přístrojích využívá například Nokia.

Zařízení si rozumí textovými dokumenty Word, ale i s tabulkovými z Excelu. Díky tomu lze vytvářet dokumenty rodiny Office nejen v telefonu a přenášet je do osobního počítače, ale i naopak – z PC do komunikátoru, který jim rozumí a na své obrazovce je správně zobrazí.

Hlavním lákadlem je internet

Osobní počítače si bez všudypřítomného internetu pomalu nedokážeme představit. Podobně je tomu i u chytrých mobilů. Ty jsou díky světové pavučině mnohem schopnější.

Pomocí klávesničky (integrované nebo virtuální – písmena se vyťukávají přes dotekový displej) z nich není těžké odeslat například e-mail nebo si povídat s druhou osobou přes takzvaný instant messenger (ICQ, MSN, atd.).

Ke světové síti se komunikátory připojují buď přes přes vlastní SIM kartu, nebo, což je mnohem zajímavější, přes integrovaný WiFi modul na volně dostupných místech (obchodní centra, nádraží, kavárny, apod.).

Neomezený internet v mobilu? Žádný problém
Telefónica O2 spustila v červenci dva nové mobilní datové tarify pod názvy O2 Internet v Mobilu a O2 Internet v Mobilu Plus. Jsou určeny zákazníkům, kteří chtějí mít za měsíční paušál přístup k internetu ve svém mobilu. U O2 se k internetu připojíte za 150 korun měsíčně. Zákazníci nejsou limitováni žádnou přenosovou technologií, novinka podporuje HSDPA, UMTS, EDGE i GPRS. Díky podpoře emailového protokolu pop3 a IMAP4 nabízí služba také možnost stahování pošty přímo do emailového klienta v telefonu.
Neomezené surfování v mobilu nabízí také T-Mobile v rámci svých balíčků Surf+. Základní balíček pro předplacenku Twist Surf+ získáte za 39 Kč / týden, přičemž získáte Neomezený internet rychlostí až 236,8 kb/s prostřednictvím EDGE/GPRS. Tarifní zákazníci mohou vybírat ze třech doplňkových balíčků, kdy nejlevnější vyjde na 120 Kč. U něj mohou zákazníci využít protokolu POP3 pro mail a FUP je stanoveno na 50 MB.

Multimédia

Internet je nevyčerpatelným zdrojem programů pro komunikátory. Na síti najdeme vše, od softwaru pro zpracování videí, textu po nejrůznější hry, přičemž nechybějí ani takové pecky jako DOOM nebo simulátory muzejních počítačů Atari či Spectrum. Něžnější pohlaví dokonce může na internetu nalézt i takové vychytávky, jako je menstruační kalendář.

Chytré mobily lehce nahradí jakýkoliv multimediální přehrávač. S MP3 soubory si rozumějí jedna radost, umějí také přehrávat video. Oblíbené jsou i díky možnosti číst knihy v elektronickém formátu. Pokročilejší typy obsahují GPS modul a jsou tak šikovným satelitním navigátorem, který mimo polohu uživatele na mapě určí také jeho rychlost.

LG KS20 - levněji už to nejde

Model KS20 po designové stránce navazuje na modely Prada a Viewty. Čelní straně tak dominuje hladká černá plocha bez klávesnice, jen ve spodní části ji doplňují dvě tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru, mezi nimiž je umístěn čtyřsměrný joystick. Zcela chybějí ostatní klávesy charakteristické pro přístroje s Windows Mobile, některé funkce tak lze ovládat pouze pomocí dotykového displeje, což je daň za stylovou čistotu.

:. LG KS20 Foto: Archiv

Mezi jednoznačné klady LG KS20 patří kromě elegantního designu také poměrně slušná vybavenost. Srdcem komunikátoru s Windows Mobile 6 je procesor taktovaný na 400 MHz, s nímž je práce příjemně svižná.

Přístroj podporuje vedle GSM také sítě 3G, data přijímá a posílá pomocí technologií GPRS, EDGE (oboje tř. 10), UMTS, HSDPA a nechybí ani podpora Wi-Fi či Bluetooth. Dvoumegapixelový fotoaparát je vybaven automatickým doostřováním a diodovým bleskem.

:. LG KS20 Foto: Archiv

Komu nechybí hardwarová klávesnice, toho pak může zamrzet snad jedině absence GPS. Dotykový displej nabízí na úhlopříčce 2,8 palce standardní rozlišení QVGA, tedy 240 na 320 bodů. Jeho čitelnost je za běžných okolností bezproblémová, na přímém slunci však obraz výrazně zmatní a je třeba nastavit jas na maximum nebo si přistínit rukou.

Reakce na dotyk jsou přesné, přístroj vyžaduje jen trochu silnější stisk. Za nedostatek ze strany výrobce lze pak označit okázalé ignorování standardních konektorů pro připojení USB či sluchátek.

:. LG KS20 Foto: Archiv

LG sází na své firemní tvary. Většině uživatelů také může vadit poměrně nešikovné umístění ovládacího stylusu v levém dolním rohu, takže saháte-li pro něj pravou rukou, riskujete vykloubení. Naopak levákům přijde toto řešení maximálně vhod. Nepříjemně také překvapila nekompatibilita s paměťovou kartou o velikosti 8GB, kterou však jistě v budoucnu ošetří nějaká záplata.

HTC Touch Diamond - exkluzivní vzhled a dobré parametry

Novou vlajkovou loď kapesních zařízení s Windows Mobile společnosti HTC představil v květnu Peter Chou, generální ředitel firmy HTC, se slovy: „Dnes začínáme novou éru v evoluci mobilních telefonů, éru, kde je spojena krása a rozměry s inovací v širokopásmovém přenosu.”

:. HTC Touch DiamondAutor: HTC

Výkonný procesor s frekvencí 528 MHz a dostatkem interní paměti (4GB) pro vaše data nejsou jedinými přednostmi komunikátoru HTC Touch Diamond. Pozornost budí především 2,8“ displej, který nabídne novou technologii TouchFLO 3D. Ta vám v podstatě dovolí ovládat celé zařízení v 3D prostředí pouhým prstem, podobně jako je tomu u iPhonu od Apple.

I v dalších ohledech je patrná podobnost HTC Touch Diamondu s iPhonem od Applu. Příkladem může být i funkce přiblížení a posunu stránek pohybem jedné ruky, automatická optimalizace vzhledu stránky, nebo rotace displeje při prohlížení webových stránek podle polohy přístroje.

:. HTC Touch Diamond Foto: Archiv

Přehledná základní obrazovka Home screen poskytuje uživatelům okamžitý přístup ke všem důležitým informacím - e-mailům, textovým zprávám, kontaktům, záznamům v kalendáři i aktuálním zprávám o počasí. HTC Touch Diamond může zaujmout pro uživatele také začleněním technologie HSDPA a WCDMA pro rychlejší mobilní přístup k internetu.

Komunikátor má displej s úhlopříčkou 2.8" a je vybaven lokalizovaným operačním systémem Windows Mobile 6.1. Uživatelé na cestách díky HTC Touch Diamond mohou využít zabudovanou GPS navigaci.

Dva nové komunikátory představila i Nokia

Novinky od Nokie nesou označení Nokia E66 a Nokia E71. Oba nové modely jsou vybaveny operačním systémem Symbian s aplikací Home sreen 1.0. Ta umožňuje uživateli přepínat mezi dvěma režimy pohotovostní obrazovky. Po skončení práce tak můžete přepnout pohotovostní obrazovku svého přístroje na soukromou, kde vás například nebudou zatěžovat nedokončené úkoly a pracovní kalendář na následující den.

:. Nokia E66 Foto: Archiv

Prvky zobrazené v obou pohotovostních obrazovkách si přitom uživatel může navolit sám. Konektivita obou přístrojů čítá podpory sítí GSM 850/900/1800/1900, EDGE s rychlostí až 296 kbit/s, UMTS 900/2100, HSDPA s rychlostí až 3,6 Mbit/s, IEEE 802,11 b/g (WiFi) a Bluetooth 2.0 s podporou EDR. U obou naleznete také integrovaný digitální fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx, LED bleskem s funkcí redukce červených očí a 4× digitálním zoomem.

:. Nokia E71 Foto: Archiv

Více informací o nových komunikátorech od Nokie naleznete v samostatném článku.

Už jen deset dní nás dělí od nové verze iPhonu

Pokud i po představení konkurence schopných zařízení myslíte stále jen na iPhone, jistě vám neuniklo, že zbývá už jen 10 dní do zahájení oficiálního prodeje jeho nové verze iPhone 3G v Česku. Mobilní operátoři T-Mobile, vodafone i Telefónica O2 začnou telefon prodávat od 22. srpna. Ani jedna ze společností však prozatím neuvedla cenu přístroje.

Novinka před měsícem spustila obrovskou lavinu zájmu. Po celém světě se na telefon stály fronty. Ani tuzemští operátoři proto nenechávají nic náhodě a k chystanému prodeji připravili speciální stránky, kde se uživatelé mohou zaregistrovat. Při zahájení prodeje dostanou podrobnější informace. Proti svému předchůdci má nový iPhone některé funkce navíc, umožňuje rychlejší surfování po internetu, má vestavěný GPS modul a jeho pořízení je levnější.

Reklama

Související články

Seznam rozšiřuje svoji nabídku do mobilů

Nejrozšířenější portál Seznam.cz je opět o něco dostupnější. Po Vodafonu i další mobilní operátor T-Mobile umožňuje svým zákazníkům služby Seznamu přímo...

Výběr článků

Načítám