Hlavní obsah

Neonacisté se o víkendu sejdou v Hradci Králové

HRADEC KRÁLOVÉ

Pravicoví extremisté si dají sraz v sobotu v Hradci Králové. Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany (DS), která mítink pořádá, uvedl, že by se akce mělo zúčastnit několik stovek lidí. Původně se měla akce uskutečnit na Pardubicku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Naposled se neonacisté sešli u Brna.

Článek

"Rozhodně se nedá tvrdit, jak se objevily zprávy v mediích, že by to měl být největší sraz od revoluce, že by to mělo být 6 000 až 7 000 lidí. Lze předpokládat tak tři čtyři stovky účastníků," řekl Vandas. Sám se od neonacismu několikrát distancoval, ale zároveň například vytváří ochranné sbory DS a postavil se do jejich čela jako vrchní velitel.

Radikálové by se měli před 14:00 setkat na vlakovém nádraží v Hradci Králové, přesné místo konání akce ale neupřesnili. Ani východočeští policisté zatím nevědí, kde se setkání uskuteční. Policista Petr Burian, který se zabývá extremismem, podotkl, že stále existuje podezření, že akce bude průlomová a zúčastní se jí například příznivci Národního odporu.

Na mítinku přednesou své projevy například zástupci Dělnické strany. „Přijedou i přátelé ze zahraničí, z NPD-Sachsen, z Freie Wilderstand Drážďany a ze Slovenské pospolitosti,“ řekla Právu dívka se sympatiemi nacionalistickému hnutí. Kulturní vložkou bude vystoupení několika kapel, například českých Attack a slovenských Before The War, obě skupiny jsou považovány za neonacistická uskupení.

Expert na extremismus: dodržují pravidla

Organizátoři dbají na to, aby se účastníci vyvarovali chování nebo symbolů, které jsou nezákonné. "Mějte na paměti, že nacionální akce jsou systému nepohodlné. Nedávejte mu záminku ke zbytečné perzekuci a šikaně," uvedli.

„Tvrzení, že jsme byli vyzváni k tomu, abychom ukrývali nacistické symboly na oblečení a přelepovali si tetování, které by mohly dát záminku k policejnímu útoku, je blbost. Nemáme co schovávat,“ řekla však Právu příznivkyně DS. Sama však má vytetováno na rukách několik ornamentů, které mohou být variací na svastické symboly.

"Když si to vezmete zpětně, kdy byl nějaký incident? Oni dodržují pravidla a kdo je poruší, hned ho vyvedou. Problém je úplně jinde, jestli se mohou neonacisté legálně scházet, nebo ne," řekl Ondřej Cakl z Hnutí tolerance.

Reklama

Výběr článků

Načítám