Hlavní obsah

VIDEO: Desítky ruských letounů bombardují Gruzii

– TBILISI • Aktualizováno

Až 50 ruských letounů v posledních hodinách zaútočilo na gruzínské území. Oznámilo to v pondělí dopoledne tamní ministerstvo zahraničí. Podle gruzínského ministerstva vnitra Rusko ráno bombardovalo také dvě radarová zařízení nedaleko gruzínské metropole Tbilisi. Gruzínské síly nad ránem opět ostřelovaly jihoosetskou metropoli Cchinvali.

Článek

Podle mluvčí jihoosetské proruské vlády, citované agenturou Interfax, byli zabiti tři příslušníci ruských mírových sil a 18 dalších utrpělo zranění.

Napětí roste také v druhé gruzínské odštěpenecké republice, Abcházii. Gruzínské ministerstvo vnitra oznámilo, že odrazilo všechno útoky na Kodorskou soutěsku, která je prakticky jediným územím v Abcházii, které separatisti plně nekontrolují. Proruské abchazské síly naopak tvrdí, že na tomto strategickém místě gruzínské jednotky zcela zablokovaly.

Ruské mírové síly, které jsou v Abcházii rozmístěné, daly podle agentury Interfax gruzínské armádě do 06:00 (08:00 SELČ) ultimátum, aby složila zbraně, a varovaly ji, že použijí "všech nutných donucovacích prostředků", pokud na něj nepřistoupí. Tbilisi však ultimátum odmítlo. Moskva podle téže agentury plánuje vyslat do Abcházie dalších 9000 mužů a 350 tanků, aby tamní ruské mírové jednotky posílili.

"Několik desítek ruských bombardérů je na gruzínské obloze a v několika posledních hodinách útočily po celé zemi," uvedlo gruzínské ministerstvo zahraničí, podle něhož jich bylo zaznamenáno až 50. Podle gruzínského ministerstva vnitra mířily dva ruské nálety na armádní zařízení u Tbilisi.

Gruzie přijala plán na usmíření

Útoky se odehrály jen pár hodin po jednání francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim v Tbilisi. Saakašvili podle něj přistoupil na všechny návrhy Evropské unie k ukončení konfliktu a v úterý by měl do Moskvy přiletět francouzský prezident Nicolas Sarkozy a pokusit se jednání o příměří dokončit. Kouchner pak odletěl do Moskvy k jednání s ruským prezidentem Dmitrije Medvěděvem.

Ten oznámil, že většina operací v Jižní Osetii byla ukončena.

EU chce oběma stranám nabídnout tříbodový plán, který zahrnuje respektování územní celistvosti Gruzie, okamžité zastavení nepřátelství mezi oběma stranami a obnovení situace před vypuknutím konfliktu v Jižní Osetii.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám