Hlavní obsah

Češi v Gruzii jsou v pořádku, třicet jich odjíždí

– TBILISI

Podle dostupných zpráv jsou všichni čeští občané na území Gruzie v pořádku, nezranění a nemají žádné potíže, uvedlo velvyslanectví v Tbiliisi, i když ne se všemi má spojení. Tři desítky českých občanů projevily přání opustit Gruzii a byly v neděli zařazeny do konvoje, který míří do Jerevanu. Během dne by měl dorazit na arménské území.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Gruzie nasadila do bojů tanky.

Článek

Český velvyslanec v Tbilisi Ivan Jestřáb uvedl, že v Gruzii zůstává asi třicet Čechů. S patnácti je velvyslanectví ve spojení. Ambasáda má nepotvrzené informace o dalších přibližně 15 Češích, kteří se zřejmě pohybují v horských oblastech. Není s nimi sice kontaktu, ani nezná jejich jména, podle dostupných zpráv jsou však všichni čeští občané na území Gruzie v pořádku.

Podobné doporučení vydala i Velká Británie, které v neděli navíc vyzvala své občany, aby z Gruzie odcestovali. "Pokud vy nebo vaše rodina nemusíte nezbytně zůstat v Gruzii, měli byste zemi co nejrychleji opustit. Je rozumné tak učinit, dokud jsou hranice otevřené," uvádí se v prohlášení britského ministerstva zahraničí.

Obdobné doporučení adresovalo americkým občanům také ministerstvo zahraničí USA. Americký zastupitelský úřad v Tbilisi zahájil částečnou evakuaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám